Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı 2. Olağan Birleşimi, İzBB Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlığında gerçekleşti. Meclisin gündemini, geçen dönemde çokça tartışma konusu olan Şato Restoran’ın konut kullanımında kalan alanın Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’ye devri ve İzmir Otogarı’nın İZULAŞ’ın talebi üzerine 15 yıl süreliğine devri oluşturdu. Meclis gündemlerinin yanı sıra, Ekim ayı 1. Birleşiminde sarf ettiği “öldüren kadın öldürülen kadınlar da suçludur” ifadelerini kullanan AKP Bayraklı Meclis Üyesi Latif Aydemir’in de istifası resmi olarak meclis başkanınca okundu.

Büyükşehir ve İzmir Barosu’ndan protokol!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu’nun protokol imzalamasını ve başta kadın ve çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahiplerini hukuki destek sağlanmasını içeren önerge, ilgili komisyonlara sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“3. Bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılması amacında olan İzmir Barosu Adli Yardım Merkezinin güçlendirilmesi; aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesinin, hemşeri hukuku çerçevesinde, hemşehrilerin hak ve hizmetlere insan onurunu zedelemeyecek şekilde erişimlerini sağlamak, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere dezavantajlı grupların, ihtiyaç sahiplerinin ve ekonomik güçlükleri nedeniyle korunmaya muhtaç kişilerin yasal haklarını ve hak arama yollarını öğrenmelerini; başvuruculara adli yardım hizmetinin sunulmasını, yurttaşların adalete ve yasal yollara ulaşmasındaki engellerin kaldırılmasını ve kişilerin adli yardım kapsamında avukatlardan hukuki destek almalarının sağlanması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu Başkanlığı arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolün kabulü ile söz konusu Protokolün imzalanabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY’a yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi. (Sosyal Hizmetler Dai.Bşk.E.2213096)”

Şato Egeşehir Planlama A.Ş’ye!

Şato Restoran olarak bilinen binanın konut kısmının, Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’ye devrini içeren önerge, Hukuk ve Plan ve Bütçe Komisyonlarına sevk edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“4. 'İzmir ili, Konak ilçesi, Selimiye Mahallesi, Halil Rıfat Paşa Caddesi, No:6 adresinde bulunan ve tapunun, 128 ada, 59 Nolu parselinde kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan Şato Restoran binasında konut kullanımında kalan alanın Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş. 'ne ayni sermaye olarak 5 yıllık intifa hakkının, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2024/516 Esasına kayden açılan davada verilen 2024/765 sayılı Kararı doğrultusunda verilmesi hususunun görüşülmesi. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2212482)”

ESHOT’a 600 milyonluk ek bütçe!

ESHOT’a, taşıma ve faiz giderlerinden oluşan ihtiyaç nedeniyle 600 milyon TL’lik bütçe aktarımı, oybirliğiyle kabul edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“3. ESHOT Genel Müdürlüğü 2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı 29/11/2023 tarihli ve 1255 sayılı Meclis kararıyla kabul edilerek 01/01/2024 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 20'nci maddesi doğrultusunda Genel Müdürlüğümüzün ihtiyaç duyduğu personelin teminine ilişkin hizmet alım sözleşmeleri Belediye Meclisimizin 22/08/2024 tarihli ve 804 sayılı Kararı doğrultusunda 01/10/2024 - 31/12/2026 tarih aralığını kapsayacak şekilde belediye şirketlerimiz İZELMAN A.Ş ve İZENERJİ A.Ş ile 30/09/2024 tarihinde imza altına alınmış olup; yapılan yeni personel hizmet alımı sözleşmelerindeki hükümler ile ayrıca bütçemizde öngörülen diğer taşıma giderleri ve faiz giderleri tertiplerine ödenek ihtiyacı oluştuğundan bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler arasında önerge ekindeki tabloda görünen bütçe tertiplerine bunlara karşılık olarak gösterilen bütçe tertiplerinden toplam 602.000.000,00-TL tutarın aktarma yapılmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (ESHOT-Mali Hizmetler Dai.Bşk.E.227624/E.2210935)”

Otogar tartışması meclise sıçradı: İZULAŞ A.Ş’ye devredildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıllığına kiraya verdiği ve geçtiğimiz yıl sözleşmesi biten İzmir Otogarı’nın İZULAŞ A.Ş’ye devri istendi. İzmir Otogarı’nın işletmecisi İZOTAŞ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında dava devam ederken gelen bu önerge, mecliste tartışmalara yol açtı. AKP Grubu, İZOTAŞ A.Ş otogarı boşaltmadan bu kararı almanın yanlış olduğunu ifade ederken, CHP Grubu ise sözleşmenin bittiğini ve mahkeme kararına gerek olmadığını savundu.

“Mahkeme kararına gerek yok”

CHP Çiğli Meclis Üyesi Rifat Özer, ilgili önerge konusunda söz alarak, belediye ile belediye iştiraki arasındaki devir konusunda herhangi bir mahkeme kararına gerek olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Söz konusu taşınmaz İzmir Otogarı olarak işletilmesi, inşa edilmesi, devri, kiralanması konularında kanun kapsamında 25 yıllık sözleşmesi vardır. Bu sözleşme 1996 tarihinde düzenlenmiş. İlgili sözleşmenin gereği olarak kurulan İZOTOŞ ile sözleşme ve sonrasında bir de ek sözleşme düzenlenmiştir. Sözleşme süresi 2023 tarihinde sona ermiştir. Yasa gereğince hiçbir mahkeme kararına falan gerek yok, bu yer tamamen belediyeye geçmiştir. Aralarında tahliye vardır, süre uzatılmasını içeren dava varmış. Biz bu kararı bilemeyiz, bilmemiz de gerekmiyor. Belediye kendi malını kendi şirketine aktarma yapmaktadır. Bunun dışındaki konular belediye meclisimizi çok da ilgilendirmiyor.”

“Dava sonucunu beklememiz mümkün değil”

CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, otogar 24 saat işlediği için dava sonucunu beklemenin mümkün olmadığını belirterek, “Dava sonucunu beklememiz mümkün değil. Hukuki anlamda kaygıları anlıyorum ama buranın otogar olduğunu gözden kaçırmamak gerek diye düşünüyorum. O anlamda da yapılan işlerde herhangi bir hata olduğunu düşünmüyorum” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise, otogarla ilgili bilgilendirme talep eden AKP Grubu’na şu yanıtı verdi:

“Tabi ki otogarla ilgili düzenlemeler gündeme gelecek ama güçlendirilecek mi, yeni otogar mı inşa edilecek, bunlar oldukça uzun çalışmalar gerektiriyor. ‘Yeni bir otogar yapalım’ dediğinizde rezerv alan bulmanız ve otogar işlerini aksamadan devam ettirmeniz gerekir. Eğer otogar yeterliyse burası için çalışılacaktır. İlerleyen günlerde çalışmalar devam ettiğinde ve ilerlediğinde tabi ki herkes bilgilendirilecektir.”

“Demokrasiyi senden mi öğreneceğim?”

CHP Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yeterlilik önergesi vererek oylamaya geçilmesini istedi. Sengel’in önerisi üzerine AKP Grubu’ndan “İzmir hakkında konuşamayacak mıyız? Bu konuda yeterlilik önergesine gerek yoktur” ifadeleri geldi, Sengel ilgili ifadelere, “Demokrasiyi senden mi öğreneceğim?” diye yanıt verdi.

“Otogar İzmir’e yakışır şekilde yönetilmiyorsa…”

CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, tartışmalar üzerine şu ifadeleri kullanarak maddeyi oylamaya götürdü:

“Köprülerden havaalanlarına kadar ülkemizde bu model kullanılmaktadır. 25 yıllık süre dolmuş ve şimdi de belediyemiz burayı geri almak istiyor. Eğer orası İzmir’e yakışır şekilde işlemiyorsa belediyenin burayı geri alıp işletilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.”

İlgili önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“1. İZULAŞ A.Ş'nin talebi doğrultusunda;  mülkiyeti Belediyemize ait Bornova ilçesinde tapunun 11000 ada, 3 No’lu parselinde kayıtlı taşınmaz üzerinde yer alan İzmir Otogarı’nın Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden, 15 yıl süreliğine üst hakkının İZULAŞ A.Ş’ye ayni sermaye olarak aktarılmansın oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk Komisyonları Raporu. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2150409)”

Muhabir: BATUHAN KAYA