Türkiye'nin yapı stokunun kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiği her fırsatta dile getiriliyor. İzmir'de 6 ve 7 üzerinde şiddette deprem üretebilecek 20'den fazla fay hattı bulunuyor. Bu sebeple İzmir'in pilot bölge olarak seçildiği kentte evini yenilemek isteyenlere uygun faizle kredi temin edileceği belirtildi.

Kabine toplantısı sonrasında basın açıklamasında İzmirlilere müjde veren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 ilin yer aldığı ve İzmir'in pilot seçildiği Dirençli Şehirler Projesi kapsamında, evini yenilemek isteyenlere aylık 0,69 faizle 180 aya kadar vadeli kredi temin edileceğini bildirdi. 

Dirençli Şehirler Projesi hakkında daha önce açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de İzmir’de bunu gerçekleştirebilmek için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etmişti. Özhaseki, "Bu işin 3 tarafı var. Birisi bakanlıksa, birisi belediyeler, birisi de şahıslar, vatandaşlar. Burada ne yazık ki üzülerek söylüyorum, belediye tarafındaki ayağımız eksik. İsteriz ki gelsinler, kolumuza girsinler, biz onların koluna girelim, ayaklarına gidelim hiç önemli değil. Buradaki dönüşümleri baştan sona beraber yapalım" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dirençli Şehirler Projesi neleri kapsıyor?

  • Pilot olarak İzmir'in seçildiği projede İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'daki riskli yapıların dönüştürülmesinde enerji verimliliği esas olacak. Proje kapsamında iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sunulacak.
  • Proje kapsamında 2,5 milyon liraya varan kredi desteği aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle verilecek. Başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara, şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi sağlanacak.
  • Bunun yanında A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,5, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi uygulanacak.
  • Ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak.
Kaynak: HABER MERKEZİ