Sevinç KARATAŞ/ İZ GAZETE- Ekrem Karakaya, 2022'de Konya Şehir Hastanesi'nde silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. İzmir Sağlık Platformu, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde Dr. Erdem Karakaya'yı anmak için bir basın açıklaması düzenledi. İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, "Yıllardır yürütülen sağlıksız sağlık politikaları, sağlık hizmetlerini bir kamu hizmeti olmaktan çıkaran uygulamalar, hastayı müşteri olarak gören kar odaklı zihniyet, kışkırtılmış sağlık hizmeti talebini körükleyen yönetim anlayışı bu şiddetin bu terörün başlıca sorumlusudur" şeklinde konuştu.

Sağlıkta şiddet, teröre evrildi

Sağlıkta Dönüşüm Projesinin bir sonucu olarak sağlıkta şiddet olgusunun teröre evrildiğini söyleyen Yüksel, "İki yıl önce, 6 Temmuz 2022'de Konya Şehir Hastanesi’nde görev yapan meslektaşımız, çalışma arkadaşımız Dr. Ekrem Karakaya çalıştığı kurumda silahlı bir saldırgan tarafından katledildi. Bir uluslararası projenin ekseninde geliştirilen ve siyasi iktidarın övünç kaynağı olarak sunduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik en önemli, en ciddi sonucu bugün teröre evrilen sağlıkta şiddet olgusudur. Sözel taciz ve hakaret şeklinde başlayan, görmezden gelindikçe fiziksel şiddet olarak yaygınlaşan, cezasız bırakıldıkça canımıza kasteden bir teröre evrilen bu olgu hekimlerin, sağlık çalışanlarının en önemli sorunudur. Ülkemizde sağlık sistemindeki tıkanmanın, eksiklerin, yetersizliklerin sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir. 

Yıllardır yürütülen sağlıksız sağlık politikaları, sağlık hizmetlerini bir kamu hizmeti olmaktan çıkaran uygulamalar, hastayı müşteri olarak gören kar odaklı zihniyet, kışkırtılmış sağlık hizmeti talebini körükleyen yönetim anlayışı bu şiddetin bu terörün başlıca sorumlusudur. Kamu yönetiminden talebimiz şiddeti sıradanlaştıran söylemler ve günü kurtarmaya yönelik tutumlar yerine hekimler ve sağlık çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı sağlayacak, sağlıkta terörü ortadan kaldıracak etkin önlemler almasıdır. Artık beklemeye tahammülümüz yok.
Hiçbir hekim, hiçbir sağlık çalışanı hakarete ve tacize uğramasın, şiddet görmesin, katledilmesin istiyoruz" diye konuştu. 

Koltuğa değil, Hipokrat yeminine sadık kalın

Yeni atanan Sağlık Bakanı'na seslenen Yüksel,  "Sağlıkta şiddetin idareciler tarafından münferit bir olay gibi yansıtıldığını görüyoruz. Bu nedenle yeni atanan Sağlık Bakanı’na da seslenmek istiyoruz. Unutmayın siz de bir hekimsiniz. Meslektaşlarınızın, sağlık çalışanlarının sorunlarını gözardı etmeyin, taleplerini duymazdan gelmeyin. Bir gün terk etmek zorunda kalacağınız o koltuğa değil Hipokrat yemininize sadık kalın.

Şiddete çanak tutan uygulamalara son verin, etkili önlemlerle bizlere güvenli çalışma ortamları sağlayın, harekete geçin.

Bizler, hekimler ve tüm sağlık çalışanları mesleğimizi söylemeye çekinir hale geldik.

Sağlıkta şiddete karşı duyarsızlığa, vurdumduymazlığa sessiz kalmayacağız. Çalışma arkadaşlarımızın taciz hakaret ve şiddete maruz kalmasına göz yummayacağız. Hep birlikte, kararlılıkla haklarımızı savunacağız, tepkimizi yükselteceğiz. Dr. Ekrem Karakaya’yı, sağlıkta teröre kurban verdiğimiz tüm meslektaşlarımızı, tüm çalışma arkadaşlarımızı saygıyla, sevgiyle anıyoruz" dedi.

Muhabir: Sevinç Karataş