31 Mart yerel seçimlerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'e yola başka bir Genel Sanat Yönetmeni ile devam edeceği kararını bildirdi. 

Tugay'dan bir tartışmalı karar daha: İzmir Şehir Tiyatrosu'nun önemli ismini de görevden alıyor Tugay'dan bir tartışmalı karar daha: İzmir Şehir Tiyatrosu'nun önemli ismini de görevden alıyor

Konuya ilişkin hem Yücel Erten'den hem de İzmir Büyükşehir'den üst üste açıklamalar gelirken bir açıklama da içinde bazı Şehir Tiyatroları oyuncularının yer aldığı  İzBBŞT Sanatçıları Sanatsal Özerklik İnisiyatifi'nden geldi.

Yücel Erten ile yollar ayrılmıştı: İzmir Büyükşehir’den Şehir Tiyatroları açıklaması Yücel Erten ile yollar ayrılmıştı: İzmir Büyükşehir’den Şehir Tiyatroları açıklaması

Rahatsızlık duyuyoruz

 İzBBŞT Sanatçıları Sanatsal Özerklik İnisiyatifi, Büyükşehir'in açıklamasındaki 'yönetmelik' detayına değindi, "Başlayan polemiklerin, eleştiri ve yorumların tümünün, Kurucu Genel Sanat Yönetmenimiz Yücel Erten üzerinden olması; asıl değinilmesi gereken 'yönetmelik değişikliği' sorununun, bilinçli veya bilinçsizce geri plana itilmesi ve kurum sanatçılarının bu karar sürecinde muhatap alınmaması sebebiyle, inisiyatif alan sanatçılar olarak rahatsızlık duyduğumuzu belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı. 

Bir kez daha altını çizmek istiyoruz

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Son zamanlarda tiyatro çevresini oldukça meşgul eden, İzBBST Genel Sanat Yönetmeni değişikliği haberlerinin ardından başlayan polemiklerin, eleştiri ve yorumların tümünün, Kurucu Genel Sanat Yönetmenimiz Yücel Erten üzerinden olması; asıl değinilmesi gereken ❝yönetmelik değişikliği” sorununun, bilinçli veya bilinçsizce geri plana itilmesi ve kurum sanatçılarının bu karar sürecinde muhatap alınmaması sebebiyle, inisiyatif alan sanatçılar olarak rahatsızlık duyduğumuzu belirtmek isteriz.

Sayın Başkan Cemil Tugay, 3 yıllık görev süresi dolan Yücel Erten Hocamızın görev süresini uzatmama kararı almış, yola başka bir GSY ile devam etme isteğini belirtmiştir. Bu karar mevcut yönetmeliğimize uygundur. Sosyal medya ve basında lanse edildiği gibi yönetmelikte, demokratik teamüllere bir aykırılık bulunmamakta, aksine uzayabilecek her türlü görev süresinin, belli bir dönem sonunda değerlendirilebilmesini sağlamaktadır. Şu anki bütün çabamızın bu özerk yönetmeliği korumak ve gelecek yeni GSY'nin de buna uygun olarak seçilmesi olduğunun bir kez daha altını çizmek isteriz.

Bütün kurum tiyatrolarına model olabilecek, sanat kurumlarının özerkliğini sağlayan yürürlükteki yönetmeliğimiz, yıllardır kurumları zora sokan ve her yönetim değişikliğinde yapılan keyfi atamalarla ilerlemenin önünü kesen maddelerden arındırılmış ve 3 yıl boyunca da İzmir Şehir Tiyatroları'nda işlerlik kazanmıştır. Bu yönetmelik sayesinde belki de ülkemizin en büyük tiyatro kurumunun başına gelen, sırf birilerine yakın olması sebebiyle genel müdürlüğe atanan dizi oyuncularının veya yüzyılını devirmiş bir tiyatro kurumumuzun, sırf usta bir tiyatrocunun soyadını taşıyor diye başına getirilen kişilerin önüne geçilmiştir. Şu an iyi niyetli ve hakkaniyetli davranıldığı düşünülse bile, gelecekte neler olabileceğini, başa gelmesi muhtemel hangi ideoloji, parti veya kişilerin eline bu yetkileri bıraktığınızı düşünmek dahi istemiyoruz. Bu sebeple dönem dönem bu sorunlar yüzünden duymaya alıştığımız şu sözü tekrarlamak istiyoruz: Bırakın sanat kurumlarını sanatçılar yönetsin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın asal unsurları olarak, hakkımızda alınmak istenen kararlar doğrultusunda kamuoyuyla paylaştığımız bildirimizdir. Paylaşmayan/katılmayan mesai arkadaşlarımızı veya kurumu hiçbir surette bağlamamaktadır.

 

Kaynak: Haber merkezi