Semra İğtaç- Türkiye’de ekonomik koşulların ve hayat pahalılığının etkisi, çocukları da derinden sarsıyor. Art arda gelen gıda zamları nedeniyle, çocuklar okullarda yeterli ve sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şubesi Başkanı Necati Kalafat, çocukların büyük bir kısmının temel yeme ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiğini vurguladı.

“Devletin bir öğün sıcak yemek vermesi gerekir"

Kalafat, yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın bu nüfusun krizden en çok etkilenen kesimi olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla sağlıklı suya ve günlük bir öğün yemeğe ulaşmaları onlar için artık çok zor hale geldi. Bizim somut olarak talebimiz, devletin her düzeydeki çocuğa en az bir öğün sıcak yemek vermesi gerektiğidir," dedi.

Ekonomik zorluklar okul devamlılığını etkiliyor

Kalafat, yaşanan ekonomik sıkıntıların çocukların okula devam etmesini de engellediğini belirterek, "Parası olmadığı için beslenme koyamayan ve bu nedenle çocuklarını okula gönderemeyen veliler var. Geçen sene bir mahkeme kararıyla devletin böyle bir sorumluluğu olmadığı söylendi, ama biz çocuklarımızın bu temel ihtiyacının devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyoruz," ifadelerini kullandı.

Okul Yemeği Koalisyonu bir başlangıç çağrısıdır

Kalafat, Okul Yemeği Koalisyonu'nun, kamusal eğitimin tekrar güçlendirilmesine yönelik bir çağrı olduğunu da sözlerine ekledi. "Bu koalisyon, önce açlıktan başlayalım, önce sudan başlayalım diyerek, çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması için bir başlangıç çağrısıdır," diyerek, çocukların eğitim hayatının pahalılaşmasının büyük bir problem haline geldiğini vurguladı.

Muhabir: Semra İĞTAÇ