SEMRA İĞTAÇ- Türkiye Alzheimer Derneği (TAD) İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin, Alzheimer hastalığında tedaviye erken dönemde başlanmasının tedavilerin etkinliğini daha uzun süreli kılmak açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.
65 yaş üzeri nüfusun yüzde 10'u demans hastası
Şahin, İz Gazete’ye yaptığı açıklamalarda, “Alzheimer yaşla birlikte artan bir hastalık ve sıklığı yaşlandıkça katlanarak artıyor. Çok kabaca örnek vermek gerekirse, 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 10'u demans hastasıdır ve demansın en büyük sebebi Alzheimer hastalığıdır. İzmir’de yaklaşık 550 bin 65 yaş üstü nüfus bulunuyor ve bunun yüzde 10’u, yani 55 bin kişi, demans hastasıdır. Ancak bu hastalar nerede? En büyük sıkıntı bu. Tanı mı konamıyor yoksa tanı konulsa bile evlerde mi saklanıyorlar?” diye konuştu.
Alzheimer hepimizi ilgilendiriyor
Alzheimer Derneği olarak bu yılki hedeflerinin erken tanıyı desteklemek ve evlerdeki Alzheimer hastalarının daha görünür olmasını sağlamak olduğunu belirten Şahin, “Dernek olarak amacımız hastalarımıza destek vermektir. Alzheimer toplumsal bir sorun, sadece kişiyi ve ailesini değil, hepimizi ilgilendiriyor. Birbirimize destek olarak bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Hepimizin yapacağı çok şey var ve dernek olarak büyük destek sağlayabiliriz,” dedi.
Yeter ki bize ulaşsınlar
Prof. Dr. Şahin, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalığı artırmayı hedeflediklerini ve hastalar ile hasta yakınlarını derneğe gelmeleri konusunda teşvik ettiklerini belirtti. “Derneğimiz, Tarihi Asansör’ün tam karşısında Mithatpaşa Caddesi’nde bulunuyor. Her salı günü saat 2’den 5’e kadar derneğimizdeyiz. Hasta ve hasta yakınlarını bu saatlerde bekliyoruz. Bunun dışında diğer günlerde de bazı aktivitelerimiz var. Dernek olarak yapabileceğimiz çok şey var. Yeter ki bize ulaşsınlar,” diye ekledi.