Kentte faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete açtığı sterilizasyon tesisinde güvenli biçimde bertaraf ediliyor.

Doğaya zarar vermeden yok ediliyor

İzmir genelinde yaklaşık bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığı ve çevre güvenliği için özel işlemlerden geçirilerek bertaraf ediliyor. Devlet ve özel hastaneler ile diyaliz merkezlerinden alınan tıbbi atıklar, tartılarak ve radyasyon ölçümleri yapılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin lisanslı araçlarıyla toplanıyor. Toplanan bu atıkların, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın çevrimiçi sistemi MOTAT üzerinden kayıt altına alındığı bildirildi.

Menemen’de kurulu Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne ulaştırılan atıklar, 150 santigrat derecede 45 dakika süreyle sterilize ediliyor. Ardından “kırıcı” adı verilen makinelerde parçalanarak küçültülen atıklar, arındırıldıktan sonra evsel atık niteliğine kavuşturuluyor. Bu süreç sayesinde tıbbi atıkların doğaya ve insan sağlığına zarar verme riski ortadan kaldırılıyor.

Efes Selçuk'ta 23 Nisan coşkusu: Çeşitli etkinliklerle, coşkuyla kutlanacak! Efes Selçuk'ta 23 Nisan coşkusu: Çeşitli etkinliklerle, coşkuyla kutlanacak!

Günlük 30 ton atık işleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, "2020’de hizmete alınan tesiste, açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 400 bin ton atığı bertaraf ettik. Herkes için bu tesisin önemi oldukça büyük. Tıbbi atık tesisinin olmadığı bir il düşünülemez. İl genelinde yaklaşık 30 ton atığın toprağa, suya karıştığı düşüncesi bile insanı ürpertiyor. Gerek hayvan sağlığı, gerek insan sağlığı açısından, doğadaki yaşamın sağlıklı şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak açısından böyle bir tesisin İzmir’de olması çok önemli" diye aktardı.

Bertaraf tesisinde yer alan tüm üniteler, sürdürülebilirlik esas alınarak çevreci bir yaklaşımla tasarlandı. Tesiste besleme, boşaltma, taşıma, yıkama ve sterilizasyon işlemleri modern sistemlerle gerçekleştiriliyor. Ayrıca buhar üretimi ve sterilizatörler arasında kurulan enerji geri kazanım sistemi sayesinde, yoğuşma suyu defalarca kullanılarak doğal su kaynaklarının korunması sağlanıyor. Tıbbi atıkların taşındığı kova ve konteynerler de işlem sonrası dezenfekte ediliyor ve sağlık kuruluşlarına yeniden teslim ediliyor.

Kaynak: BÜLTEN