İzmir’in tarihi derinliklerine yolculuk yapmak isteyenler için Tisna Antik Kenti, önemli keşifler sunuyor. Aiolis Bölgesi'nde yer alan bu antik yerleşim, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüzde de arkeolojik araştırmaların odağında bulunuyor.
Tisna’nın tarihi ve kuruluşu
Tisna Antik Kenti, İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Uzunhasanlar Köyü’nde yer almakta olup, Kocakale Tepe ve Sarıkale Tepe isimli iki volkanik yükselti üzerinde kurulmuştur. Aiolis Bölgesi'nde yer alan kent, Myrina, Aigai, Larisa, Temnos ve Kyme gibi önemli antik şehirlerin tam ortasında bulunmaktadır. Kentin adını, Titnaios (veya Tisnanus) adlı nehir tanrısından aldığı ve bu nehrin antik dönemde Titnaios, günümüzde ise Güzelhisar Çayı (Koca Çay) olarak adlandırıldığı bilinmektedir.
Antik metinlerde Tisna hakkında fazla bilgi bulunmasa da, bölgedeki araştırmalar, buranın Orta Tunç Çağı'ndan Bizans Dönemi'ne kadar kesintisiz olarak iskân edildiğini ortaya koymuştur. 2018 yılından itibaren, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Emre Erdan başkanlığında sürdürülen çalışmalarla Tisna'nın tarihi gün yüzüne çıkarılmaya devam etmektedir.
Arkeolojik çalışmalar
Tisna Antik Kenti'nde yapılan yüzey araştırmaları, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntıların bulunduğunu göstermektedir. 2015 yılında Koca Kale Tepe, Sarı Kale Tepe ve güneydeki alan, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.
2019 yılında yayımlanan "TİSNA I Araştırmalar ve Gözlemler" kitabı ve 2021 yılında kullanıma açılan Tisna Resmi Web Sitesi, elde edilen verilerin kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve Aliağa Belediyesi’nin desteğiyle araştırmalar titizlikle sürdürülmektedir.
Tisna Antik Kenti'ne nasıl gidilir?
Tisna Antik Kenti, İzmir şehir merkezine yaklaşık 74 km uzaklıktadır. Bölgeye toplu taşıma ile gitmek isteyenler için; İZBAN kullanılarak Aliağa istasyonuna ulaşılabilir. Aliağa’dan Uzunhasanlar Köyü’ne giden dolmuşlar ile bölgeye ulaşılabilir.