İzmir'in Konak ilçesine bağlı Alsancak, 1922 yangını sonrası yeniden şekillenen bir bölge olarak tarihe damgasını vurdu. 1950'lerden itibaren Karataş’tan Alsancak’a göç eden Yahudi ailelerinin dinî ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1964-1965 yıllarında kurulan Şaar Aşamayim Sinagogu, zamanla bölgedeki popülerleşen ibadethanelerden biri haline geldi. Sinagog, ismini Tevrat'tan almıştır. Şaar Aşamayim, "Göklerin Kapısı" anlamına gelmektedir. 

2015 yılında sinagogun yaşadığı yapısal sorunlar nedeniyle yıkılmasına karar verildi. Sinagogun kolonlarındaki deformasyonlar büyük bir tehlike yaratıyordu. Yapılan yıkımın ardından, sinagog yeni ve modern bir binaya dönüştürüldü. Kalabalık bir katılımla açılışı yapılan beş katlı bu yeni yapının, dini ibadetlerin yanı sıra sosyal etkinlikler için de kullanılması amaçlandı.

Mimarisi bakımından Şaar Aşamayim Sinagogu

Sinagogun ana mekânı uzun ve dikdörtgen biçimde tasarlanmış olup, 140 kişilik kapasiteye sahiptir. Ayrıca kadınlar bölümü olan azara, yaklaşık 30 kişi kapasitesindedir. Sinagogda, Tevrat rulolarının saklandığı ehal kapısının üzerindeki "Musa Peygamber'in İsrailoğulları'na verdiği Tora öğretileridir" yazısı, yapının dini ve kültürel değerine büyük katkı sağlamaktadır.

Ehal’in sağında ve solunda iki Teva (dua okuma kürsüsü) bulunuyor. Sağdaki Teva, Tevrat ve dua okumaları için kullanılırken, soldaki Teva, özellikle sünnet törenlerinde işlevsel bir rol oynamaktadır. İç mekan lambri kaplamalarla süslenmiş olup, azara batıda yer alan asma kat, zarif bir şekilde konumlandırılmıştır.

Günümüzde Şaar Aşamayim Sinagogu

Mimar Roni Ruso’nun tasarımıyla modern ve kullanışlı bir yapıya kavuşan Alsancak Şaar Aşamayim Sinagogu, sadece bir ibadet yeri olmanın ötesine geçerek, aynı zamanda İzmir Musevi Cemaati Merkez Binası olarak da kullanılmaktadır. Yenilenen yapının, İzmir’in kültürel yapısına katkı sağlaması bekleniyor.

Muğla’da araç yangını faciası: Küçük çocuk helikopterle İzmir’e sevk edildi! Muğla’da araç yangını faciası: Küçük çocuk helikopterle İzmir’e sevk edildi!

Şaar Aşamayim Sinagogu'na nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan sinagog, Kültürpark'a oldukça yakındır. Sinagoga gitmek için şu yollar kullanılabilir:

-Sinagoga Konak Tramvayı'nı kullanarak gitmek isteyen yolcular, Hocazade Camii durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye ulaşabilirler.

Sinagogun yakınından geçen ESHOT otobüs hatları şu şekilde: 

811-ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ 
951-LOZAN MEYDANI - KONAK

Kaynak: HABER MERKEZİ