YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6-9 Eylül’de yapacağı tüzük kurultayı öncesinde, Eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve parti içi muhalefete yakın isimler, İzmir’de “Bağımsız İrade, Güçlü Örgüt” ismiyle bir tüzük çalıştayı gerçekleştirdi.

CHP Genel Merkezi ve İzmir İl Başkanlığı’ndan bağımsız şekilde yapılan ve 104 kişinin katıldığı çalıştay, Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Sıradan ama onurlu ve yürekli üyeler

Çalıştayın açılış konuşmasını Eski Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yaptı. Gümrükçü, “Tüzük siyasi partilerin anayasasıdır. Bizim bazı taleplerimiz var. Ön seçim talebimiz var. Çalışan üye ile çalışmayan üyenin ayrılması talebimiz var. Örgüt görev sürelerinin düzenlenmesi talebimiz var” diye konuştu. Gümrükçü’nün, “Bugün bu çalıştayda, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın sıradan üyeleri, onurlu ve yürekli üyelerini dinleyeceğiz” sözleri dikkat çekti.

Baskı yapıldı iddiası

Öte yandan kürsüye çıkıp konuşma yapan bazı partililer, salonun boş kalması için bazı ilçe başkanlarının baskılar uyguladığını iddia etti.

Sonuç bildirgesi okundu

Çalıştayın Divan Başkanı Feramuz Öztürk, daha önce İstanbul’da yaptıkları çalıştayın sonuç bildirgesini CHP Genel Merkezi’ne ve İstanbul İl Başkanlığı’na gönderdiklerini, İzmir’den gelen ek talep ve önerileri de yine ileteceklerini ifade etti.

Tüzük çalıştayının özet sonuç bildirgesinde şu maddeler yer aldı:

1.      Önseçim talebi: Üyelerin tümü ile yargıç denetiminde hukuk güvenceli önseçim zorunlu olmalı. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde tarafsız ve bağımsızlığına itimat edilen güvenilir kamuoyu araştırmaları yapılarak örgütler ve kamuoyu ile sonuçları paylaşılmalı, çıkan sonuçlar neticesinde Cumhurbaşkanı adayı da tüm üyelerin kullanacağı oylar ile önseçimle belirlenmelidir.

2.      İlçe, il başkan ve yönetim kurulları ile kurultay delegeleri, parti üyelerinin oyları ile seçilmeli, delegelik sistemi kurultay ile sınırlandırılmalıdır. Partinin İlçe Başkanları, İlçe Yönetim Kurulları, il Başkanları, il yönetim Kurulları, Kurultay delegeleri ve Genel Başkanı parti üyelerinin tümünün oyları ile belirlenmelidir.

3.      Gizli oy, açık tasnif kural ve zorunluluk haline getirilmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüm yönetim kurulları, parti meclisi, belediye meclisleri ve TBMM gruplarında, oylamalarını gerçek ve özgür iradeyi yansıtabilmesi için kararların gizli oy, açık tasnif ile kararların Gizli oy, açık tasnif ile alınması kural olarak benimsenmeli

4.      ‘Aktif üye-pasif üye tanımı ve tasnifi yapılmalıdır.

5.     Yerel yöneticilerin parti içi seçimlerde seçme ve seçilme hakkı: Yerel yönetimler örgüt içi seçimlerde kanaat odağı olmaktan çıkarılmalıdır.

6.     Denetlenebilir ve hesap verilir bir mali disiplin ile siyasetin finansmanının sağlanması: İl ve ilçe örgütlerinde yerel yöneticilerin vesayetinin ortadan kaldırması amaçlanması ve yerel yöneticilerin İl ve İlçe örgütlerini belirleme iradesiyle hareket etmesi engellenmelidir.

7.     Parti görevlerinin sürdürülmesi üç dönem kuralı ile sınırlandırılmalıdır.

8.     Güçlü genel sekreterlik yeniden ihdas edilmelidir.

9.     MYK üye sayıları düşürülerek benzer genel başkan yardımcılıkları birleştirilmesi ve Genel Başkan Yardımcılığı sayısı 15 ile sınırlandırılmalıdır.

10.  Etik kuruluna işlerlik kazandırılmalıdır.

Bülent Kerimoğlu: Titiz bir çalışma

Tüzük çalıştayı sonrasında İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, “İzmir’de fevkalade ağırlandık. Her şeyden önce bizi buraya davet eden İzmir örgütüne ve siz basın mensuplarına ilginiz için teşekkür ediyorum. İzmir’de yoğun bir katılımla karşılaştık. Emek veren ve bu sıcaklara rağmen gelip önerilerini ve eksiklerimizle ilgili eleştirilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Biz bu çalışmaları, yaklaşık 3 ay önce İstanbul’da, geçmiş dönemde görev yapmış partili arkadaşlarımızla başlattık. Titiz bir çalışma yaptık. Sonra İstanbul’da bir çalıştay düzenledik ve ortaya 10 maddeyle sınırlandırdığımız bir öneri listesi çıkardık. Bu önerileri de genel merkezimiz ve İstanbul il başkanlığımıza ilettik. Bu çalışmalar basında geniş yer alınca, İzmir’den de böyle bir çalıştay talebi geldi. Biz de buna sessiz kalmayıp aynı çalışmayı İzmir’de de yapmış olduk” diye konuştu.

Önseçim mutlaka yapılmalı

İstanbul’da ve İzmir’de gelen taleplerin benzeştiğini söyleyen Kerimoğlu; “Partili arkadaşlarımızın yıllardır en önemli talebi adayların mutlaka önseçimle belirlenmesidir. Bunu da tabii tüm üyelerin katılımıyla ve hakim nezaretinde yapılması gerekiyor. Diğer beklentiler ise parti içi demokrasi, çarşaf listenin uygulanması, güçlü genel sekreterliğin yeniden anlam kazanması, görev sürelerinin 3 dönemle sınırlandırılması, özellikle yerel yönetimlerin parti örgütleri üzerinde vesayetlerinin kaldırılması ve CHP’de emek verenlerin işle, aşla, makamla, parayla pulla terbiye edilmemesi, karar verici oylamaların mutlaka kapalı oy açık tasnifle yapılmasıdır” dedi.

Eleştiri dosta yapılır

CHP’de parti içi muhalefetin CHP kurulduğundan beri var olduğunu ve parti içi muhalefeti zenginlik olarak gördüğünü aktaran Kerimoğlu, “Bugün biz de önerilerimizi ifade ederken eleştiri olsun diye değil, yapıcı ve iktidara yürürken tüm partililerin önerileri dikkate alınsın diye yapıyoruz. Zaten eleştiri de dosta yapılır. Eleştiri, sorunları düzeltmek için bir fırsattır. Biz sorunları ötelersek, halı altına süpürürsek o sorunlar büyür ve apseleşir. Dolayısıyla tüm CHP’lilerin görevi düşüncelerini özgürce dile getirmektir. Yapıcı eleştirinin zararı olmaz aksine insanları ve kurumları daha da güçlendirir.” ifadelerini kullandı.

Üst yönetim önerileri dikkate alacaktır

CHP üyelerinin, geçmişte olduğu gibi bir yerlerde hazırlanmış tüzük önerilerinin kurultay delegelerine onaylatılacağı endişesi taşıdığını kaydeden Kerimoğlu, “Bizim iddiamız şu; CHP üst yönetimi, örgütlerin ve bizim gibi öneri sunan arkadaşların söylediklerini dikkate alacaklardır. O fikir ve öneriler de daha kalıcı, özenli, özgürlükçü ve demokratik bir tüzüğün oluşmasına katkı sunacaktır.” diye konuştu.

Muhabir: YAĞIZ BARUT