Yiğit SÜTCÜ- İnternetin popüler uygulamalarından Instagram üzerinden kullanıcılara ulaşan bir organizatör firma, İzmir’de birbirini hiç tanımayan 6 kişiyi bir akşam yemeğinde buluşturuyor. Buluşacak 6 kişinin yapay zeka yoluyla belirlendiğini iddia eden firma, bu kişilerin birbirleriyle iyi anlaşmasının garantisini de veriyor. Siber güvenlik uzmanları ise vatandaşları, bu tip organizasyonların dolandırıcılığa son derece elverişli alanlar olduğu konusunda uyarıyor.

Yapay zeka ile ideal ekip kuruluyor


Instagram üzerinden hizmet veren firma, önce kullanıcıların kişisel bilgilerini alıyor. Bu bilgiler sadece isim, adres, boy, kilo gibi oldukça kişisel verilerden oluşuyor. Bir sonraki aşama ise kişisel zevkler. Kullanıcılara sevdiği kitaplardan filmlere, tuttuğu takımlardan hobilerine kadar pek çok alanı kapsıyor. Firmanın iddiası bu noktadan sonra daha da büyüyor. Tüm kullanıcıların bilgilerini bir havuzda buluşturan uygulama yapay zeka ile birbiri ile en iyi anlaşacak 6 kişiyi buluşturduğunu iddia ediyor. Tabi ki bu uygulama ücretsiz değil. Tüm bu anlatılanları yapıp 2 bin 500 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer yapay zeka size uygun 5 kişiyi bulamazsa bulana kadar beklemeniz gerekiyor.


Siber güvenlikçiler uyarıyor        


Bu tip uygulamalar, özellikle Avrupa’da çok yaygın ancak arada büyük bir fark mevcut. Avrupa’da bu tip buluşmalar kör buluşma (Blind Date) adıyla yapılıyor. Kişiler birbirini tanımadığı gibi kişisel bilgiler de paylaşılmıyor. İzmir’de faaliyet gösteren firmanın kullanıcıların kişisel bilgilerinin tümünü alması kafada soru işaretleri oluşturuyor.


Kişisel bilgilerinizi ve bulunduğunuz yeri paylaşmayın


Siber güvenlik uzmanları ise bu tip uygulamalara karşı mesafeli olunması gerektiğini belirtiyor. Kişisel bilgilere ulaşan art niyetli kişilerin kullanıcıyı dolandırma konusunda çok büyük avantaj elde ettiğini ifade eden uzmanlar, bu tip dolandırıcılık yöntemlerine son dönemde çok sık rastladıklarını belirtiyor. Ayrıca tam olarak hangi saatte nerede olduğunuzu ve adresinizi bilen hırsızların evleri soyduğu örnekler de oldukça yaygın.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ