İzmir’de parklarında akıllı sulama sistemi kullanan ilk belediye olan Konak Belediyesi, daha yeşil bir Konak için enerji tasarrufunu seçti. Konak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından kurulan sistem ilk etapta Nevzat Güzelırmak-Süleyman Alasya Parkı, Muratreis Parkı, Amerikan Kolej Parkı, Sarmaşık Parkı, Halkapınar Veteriner Müdürlüğü karşısı ve Halkapınar Spor Tesisleri yanı olmak üzere altı noktada devreye girdi. Konak’ın diğer parklarına da kurulacak olan sistem ile parklar daha yeşil kalırken enerjiden de tasarruf ediliyor.

İzmir'in ilk akıllı sulama sistemi

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, akıllı sulama sistemini İzmir’de ilk kullanan belediye olduklarını belirterek, “Daha yeşil, daha yaşanır bir Konak için çalışırken bir yandan da nasıl sürdürülebilir bir çevre oluştururuz ve enerji tasarrufunu nasıl sağlarız dedik. İklim krizini ve etkilerini de düşünerek akıllı sulama sistemine geçtik. Öncelikle belli parklarımızda bu sistemin uygulamasını yaptık. Bu sistemi İzmir’de ilk uygulayan belediyeyiz. Ne kadar verim aldığımızı ve tasarruf yaptığımızı uzun vadede çok daha net göreceğiz” dedi.

Tasarruf sağlanacak

Konak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün parklarda uygulamaya başladığı akıllı sulama sistemi, hava durumunu gerçek zamanlı takip ederek o günün iklim koşullarına göre tüm ayarlamaları otomatik yapıyor; sulama miktarını aldığı verilere göre düzenleyebiliyor. Tek bir merkezden yönetilebilen sistem, eşzamanlı olarak mobil uygulama üzerinden de kontrol edilebiliyor. Sistemde yer alan akıllı sayaç ile su tüketimi takibi de yapılabiliyor. Akıllı sistem sayesinde su, enerji ve işçilikten tasarruf sağlanarak yüksek verim alınıyor.

Kaynak: Bülten