İzmir Seferihisar'da boşanmak istediği için adliyeye giderek dilekçe vermek isteyen Neşe Tavcı Keçkin, Alaattin Keçkin tarafından bıçaklı saldırıya uğrayarak öldürülmüştü. Boşanmak istediği eşi Neşe Tavcı Keçkin’i öldüren Alaattin Keçkin’in davasında ikinci celse görüldü. Kadın hakları savunucuları, sanığın savunmasına ve duruşmada yaşananlara sert tepki gösterdi. Açıklamada, Neşe Tavcı adliyede bile güvende değildi” denildi.

Sanığın savunması tepki çekti

İzmir’de boşanmak istediği eşi Neşe Tavcı Keçkin’i öldüren Alaattin Keçkin’in davasında ikinci celse görüldü. Temmuz ayında yapılan ilk duruşmada susma hakkını kullanan katil koca, bu duruşmada savunmasını yaptı. Sanık savunmasında, kendisini tahrik eden olaylar yaşandığını ve cinnet geçirdiğini iddia etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri adına konuşan Tülin Osmanoğulları, sanığın savunmasının tıpkı diğer kadın cinayeti sanıkları gibi indirim almayı hedeflediğini belirtti. Osmanoğulları, “Sanık ifadesinde, Neşe’yi adliyeye nasıl davet ettiğini ve bıçağı nereye sakladığını anlattı. İfadeler, cinayetin planlı olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

Polisin tutumu eleştirildi

Osmanoğulları, ayrıca polisin olay öncesinde sergilediği tutuma dikkat çekerek, “Daha önce sanıkla Neşe arasında yaşanan bir kavga sonrasında polisler, ‘Karına bir yüzük al, barışın’ demiş. Kolluk kuvvetleri, 6284 sayılı yasaya göre koruma kararı çıkarması gerekirken, kadın katilini cesaretlendirip evine gönderiyor. Bu, kadınların karakollardan nasıl geri gönderildiğinin somut bir örneği” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatı akli denge raporu talep etti

Duruşmada Tavcı Ailesi’nin avukatı Nevraz Zeliha Sığın, sanığın savunmasını aldatılma iddiasına dayandırdığını belirtti. Sığın, “Sanıklar hep aynı savunmayı yapıyorlar. Önce tahrik edildiklerini söylüyorlar, sonra cinnet geçirdiklerini iddia ediyorlar. Biz, sanığın indirim almaksızın en yüksek cezayı almasını talep ediyoruz” dedi.

Sanık avukatı ise Manisa Ruh ve Akıl Sağlığı Hastanesi’nin yeterli olmadığını öne sürerek, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini talep etti.

İzmir Kadın Meclisi duruşma sonrasında açıklama yaptı

Duruşma öncesi ve sonrasında İzmir Kadın Meclisi, Seferihisar Kent Konseyi ve Tavcı Ailesi, basın açıklaması yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları, açıklamada, “Sanığın savunması, kadın katillerinin indirim almak için kullandığı klasik savunmalardan biri. Cinnet geçirdiğini söylüyor, ancak cinayeti önceden planladığı ortada” dedi.

Sanığın en ağır cezayı almasını talep eden Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Sevil Ege "Neşe'nin kanı yerde kalsın istemiyoruz. Sanık yine akıl sağlığı raporu için sevk istedi. Kadın cinayetinin savunulacak bir yeri olduğuna inanmıyoruz. Neşe bir anne, bir evlat, bir kız kardeşti. Ailesi büyük acı içinde. Suçlunun ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılmasını istiyoruz" dedi. Ayrıca Seferihisar Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Müdürlüğü'de duruşmayı takip etti.

İz Gazete’ye konuşan Tülin Osmanoğulları, Neşe’nin öldürüldüğü yerin adliye olduğunu hatırlatarak, “Neşe, adliyede bile güvende değildi. Kadınların artık nerede güvenli olacaklarını bilemiyoruz.

Karakolda serbest bırakılan Alattin Keçkin Neşe’ye”Boşanmak istiyorum ama adliyeye yalnız gel, adliyede bekleyeceğim” diyor. Eve gidip bir bıçak alıyor. Sabah adliyeye giderek bıçağı bir arabada saklıyor. Neşe ailesi ile adliyeye geldiğinde Alaattin sakladığı bıçağı alıp kolunda gizliyor. Daha sonra Neşe’nin annesi babası ve abisini yaralıyor. Neşe kaçmaya çalışarak adliyenin içine giriyor. Ne yazıkki Alaattin onu adliye binası içinde onu bıçaklayarak öldürüyor. Bu olay artık kadınların nerede güvende olabilecekleri sorusunu akıllara getiriyor. Katıl yine tahrik olduğunu  cinnet geçirdiğini iddia ediyor. Olayın bazı kısımlarını hatırlarken kendi yaptıklarını hatırlamadığını söylüyor. Şimdi de akıl sağlığının yerinde olmadığını iddia ederek rapor almak istiyor bu nedenle duruşma ertelendi.”
ifadelerini kullandı.

Duruşma 2025’e ertelendi

Mahkeme, sanık avukatının talebi üzerine Alaattin Keçkin’in akli dengesinin değerlendirilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi. Duruşma, 15 Ocak 2025 tarihine ertelendi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ