EYLÜL SANSÜR/ İZ GAZETE- 19 Eylül Gaziler günü kutlamaları çerçevesinde 100. Yıl Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen İzmirli Kıbrıs Gazileri, sadece bir gün hatırlanmaktan yakındı. İz Gazete’ye konuşan gaziler, en çok genç nesile sitem etti. Kıbrıs Barış Harekatı anılarını anlatan gaziler, ilk ve ortaokullarda öğrencilere bu ülkenin nasıl kurtulduğunun, şehit ve gazilerin bu vatan için neler feda ettiğinin anlatılmasını istedi.
Lise öğrencisi 'Türk müsün' diye sordu
Kendisini gazi kıyafetleri içinde gören bir lise öğrencisinin “Türk müsünüz” diye sormasının çok zoruna gittiğini söyleyen Kıbrıs Gazisi 71 yaşındaki Cemil Nalkıran, “Deniz Piyade olarak çıkarma birliğinde görev aldım. Dünyada iki önemli çıkarma hareketi var, biri Normandiya, diğeri Kıbrıs. Normandiya çıkarmasında çok kayıplar verilmiş. Bizler çıkarma anında hiç zaiyat vermedik. Çatışmalarda verdik. Şehit verdik. Kolay değildi. Savaşlar övülmez ama biz ağır koşullara rağmen başardık mı, başardık. Gazi olarak döndük. Biz de bu statünün içerisinde tutulduk. Ama insanlarımız gazileri pek önemsemiyor. Şehit düşen şehit oluyor hayatta kalan gazi neden olmasın. Gençlerimiz bizi bilmiyor. Bana Türk müsünüz diye soran genç liseli öğrencilerimiz oldu” dedi.
Okullara davet etsinler, gaziliği anlatalım
Muğla’dan denizci olarak harekata katıldığını söyleyen Mustafa Alpay da, gaziliğin ne olduğuyla ilgili yeni neslin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Öğretmenlerimiz evlatlarımızı yetiştirirken asker, gazi, şehit kavramlarının ne olduğunu anlatmalı. Çocuklarımız bizi anlamlandıramıyor. Çevrede de göremiyorlar. Öğretmenlere söylüyoruz, bizi çağırın gelelim. Bugünün önemini anlatalım” şeklinde konuştu.
Gemilerle geri dönüşü olmayan yola çıktık
Silah arkadaşlarıyla Gaziler Günün’de bir araya gelip o günleri andıklarını söyleyen Metin Çatalkaya, Gaziantep’teki birliğinden Kıbrıs’a ikinci çıkartmada gittiğini kaydederek, “19 Eylül Gaziler Günü bizim için çok önemli. Kıymetli arkadaşlarımızla buradayız. Zaten yılda bir gün oluyor bizde arkadaşlarımızla birlikte burada kutluyoruz. Yeşil hattı biz çizdik. Bizim zamanımızda çizildi” dedi.
Yurt genelinde yaşları 90’a ulaşan on Kore Gazisi olduğunu, ardından 70’li yaşlardaki Kıbrıs Gazilerinin geldiğini söyleyen Çatalkaya, “Biz kalabalığız. Kore gazilerinin yaşları 90 üzeri vardır. Bizler 70’lerdeyiz. Giderken geriye bakmadık. Gemilere bindik geri dönüşü olmayan bir yola çıktık gittik. Biz hakiki gaziyiz” diyerek gençlere mutlaka askerlik yapmalarını önerdi.
Paralı askerliği de eleştiren Çatalkaya, “Delikanlılarımız aslan gibi gidip askerliğini yapıp gelsin. Yok para veriyim yapıyım değil, 6 ay gidip o karavanayı, ekmeği yesin suyu içsin. Vatan sevgisi 20 günle belli olmaz” dedi.
Köpeklere silah bağlamışlardı
O günleri anarken gözleri dolan 72 yaşındaki Ziyattin Kaplan, “Birliğimde kim Kıbrıs’a gönüllü gitmek ister” diye sorduklarında tereddüt etmeden kolunu kaldırdığını belirterek, o günleri şu ifadelerle anlattı: “Ben piyadeydim. Sarıkamış’tan gelmiştim, akşam saatlerinde bizi toplayıp Kıbrıs’a kim gitmek ister, ben kolumu hemen kaldırdım. Yine sordular ben kaldırdım yine. Benim 4 tane abim var ölürsem onlar babama annemlere bakarlar diye düşündüm. Gönüllü oldum. Uçaksavarcıydım. 17 ay kaldım yatak gözü görmedim. Yemek görmedim. İleri gözetlemedeydim hep. Rumlar karşıda ben buradaydım. Telefon, uçaksavar, dürbünüm ve yakın destek silahım vardı. Çıktık savaş yaptık, Rumları topladık güneye biz orayı aldık. Rumlar köpekleri uçaksavarın namlusuna bağlamışlar, köpek sağa sola koşuşturdukça etrafa kurşunlar yağıyordu. Buna rağmen başardık.”