30 Ağustos Zafer Bayramı İzmir’in Foça İlçesi’nde törenlerle kutlandı. Türkiye’nin büyük Jandarma ve Deniz Üslerinin bulunduğu İlçede kutlamalar asker sivil birlikte ve yüzlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Foça Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’ndaki ilk törene Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral Nihat Baran, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, daire ve şube müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, bazı belediye meclis üyeleri, garnizonda görevli her rütbeden askerler, bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile yüzlerce vatandaş katıldı. 

Foça Jandarma Okul Komutanlığı bandosunun çaldığı marşlarla başlayan tören Foça Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumuyla devam etti. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına Deniz Teğmen Emre Derin bir konuşma yaptı. 30 Ağustos Zaferinin 102 yıldönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını belirten Emre Derin; “30  Ağustos zaferi asil Türk Milleti’nin ve kahraman Türk Ordusu’nun ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, birbirine kenetlenerek sürdürdüğü topyekün bir varoluş mücadelesinin sonucudur. Düşmanları tarafından yok edilmeye ve paylaşılmaya karar verilerek toprakları işgal edilmiş milletimiz, 102 yıl önce bugün 30 Ağustos zaferiyle kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır ve uzunca bir süre unutamayacakları bir ders vermiştir. Türk Milleti işgal güçlerini Anadolu’nun sinesinde boğmuş, binlerce yıllık Türk varlığına kast edenleri tarihe gömmüştür. Yüce Türk Milleti ve onun bağrından çıkmış ordusunun en zor şartlarda bile hiçbir güce boyun eğmeyeceğinin, egemenliği ve özgürlüğü söz konusu olduğunda gücünün ve yeteneğinin hiçbir engel tanımayacağının eşsiz bir örneğidir. Yüce milletimizin vatan sevgisinin yıkılmaz azim ve iradesinin bir eseri olarak ortaya çıkan bu zaferle sadece düşman mağlup edilmemiş, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri de atılmıştır. Bu hedefin başarıya ulaşmasında şüphesiz ki Türk Milletinin ordusuyla birlikte tek vücut olmasının önemi çok büyüktür. Bizlere bu eşsiz zaferi armağan eden, canları pahasına kazandıran bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan kahramanlara karşı en büyük sorumluluğumuz  Türkiye Cumhuriyeti’ni, onun temel değerlerini, bölünmez bütünlüğünü, milli birlik ve beraberliğini korumak ve yaşatmaktır. Milletimizin göğsünü güven ve gururla kabartan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çelikleşmiş bir iradeye dayanan üstün disiplin anlayışı ve kalbinde yaşattığı vatan, millet ve bayrak sevgisiyle üstlendiği her görevi başarıyla yerine getireceği  yüce milletimizce çok iyi bilinmektedir. Bize bu zaferi kazandıran başta ulusumuzun ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan ve milleti için bir an bile tereddüt etmeden hayatını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize ve yüce Türk Milleti’ne şükranlarımızı sunarız. 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın 102. Yılı kutlu olsun” dedi.

   

Foça’da Zafer Bayramı kutlama programı Kaymakamlık’taki tebrigatla devam etti. Gün dolayısıyla limanda bir Sahil Güvenlik gemisi halkın ziyaretine açıldı. Kutlama programı akşam yapılacak Fener Alayı ile tamamlanacak. 
 

Kaynak: BÜLTEN