Her ilin olduğu gibi İzmir'in de kendine has bir mutfağı vardır. İzmir'in bazı lezzetleri ise adını tüm Türkiye'ye duyurmuştur. İzmir'in boyozu, gevreği, kumrusu ve lokması çok meşhur olsa da kentte coğrafi işaret alan çok sayıda yiyecek bulunur. İzmir'de coğrafi işaret alan yiyecekleri sizin için derledik.
İzmir'de coğrafi işaret alan yiyecekler
Boyoz: İzmir denildiği zaman ilk akla gelen yiyeceklerden biri boyoz. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan boyoz mayasız bir hamur işidir.
Gevrek: Türkiye'nin her bir köşesinde yaygın olarak tüketilen simit İzmir'de ise gevrek olarak anılır. İzmir gevreği nohut mayalı hamurdan yapılır ve kızgın pekmez dolu havuzlarda bir süre pişirilir. Daha sonra susamlanan gevrek, fırına verilir.
Kumru: İzmir Kumrusu da nohut mayası kullanılarak yapılır. Kumrunun içinde İzmir tulum peyniri, biber, domates bulunur.
İzmir lokması: İzmir lokması kentin en meşhur tatlılarından biridir. Kutlama yapmak isteyen ya da hayır yapmak isteyen kentin sokaklarında lokma dağıtır. İzmir Lokması; hamurun, ortası delikli halka şeklinde sıvı yağda kızartılmasıyla şerbetle tatlandırılarak servis edilen bir tatlıdır.
Şambali: İzmir'in coğrafi işaret alan lezzetlerinden biri de şambali tatlısı. Şambali, revaniye benzeyen ancak daha sert kıvamlı leziz şerbetli bir tatlıdır. Dilimlenerek servis edilen bu güzel tatlı sade yenebildiği gibi arasına kaymak konarak, ya da tarçın serperek de yiyebilirsiniz.
Seferihisar mandalinası: Seferihasar'da yetişen satsuma mandalinası Seferihisar Mandalinası olarak coğrafi işaret almıştır. Bu mandalina daha lezzetli ve ince kabuklu oluşu ile dikkat çeker.
Gümüldür Mandalinası: Gümüldür Mandalinası, Gümüldür kıyılarında yetişir. Dünyaca ünlü satsuma cinsi olan mandalinalar sulu, çekirdeksiz ve ince kabukludur.
Çeşme kavunu: Çeşme kavunu kendine has lezzeti ve dayanıklılığı ile diğer kavunlardan ayrılır. Uzun süre sulanmaya ihtiyaç duymayan kavun coğrafi işaret almayı başarmıştır.
Ödemiş patatesi: Kentin en çok bilinen yiyeceklerinden biri de Ödemiş patatesidir. Kendine has rengi ve tadı ile dikkat çeken bu patates türü coğrafi işaret almayı başarmıştır.
Ödemiş köftesi: Kentin en meşhur yemeklerinden biri de Ödemiş Köftesidir. Bu köftenin sırrı, ızgaranın ardından tereyağı ile buluştuğu birkaç dakikada gizlidir. İzmir’de kaçırılmaması gereken lezzetlerin başında gelir.
Bozdağ kestane şekeri: Bozdağ kestanesinin iri, parlak ve açarken bütünlüğünün bozulmadan açılması bu şekerin üretimine neden olmuştur. Yöreye özgü kestaneden üretilen tatlı coğrafi işaret almayı başarmıştır.
Tire şiş köfte: Kentin en lezzetli yemeklerinden biri de Tire şiş köftedir. Kıymanın içine tuz ve baharat dışında bir şey eklenmeden hazırlanan bu köfteler, ekmeklerin üstüne dizilir ve bol domates sosu ile servis edilir.
Bornova Misket üzümü: Yuvarlak ve orta büyüklükteki taneli yapısıyla aromalı bir lezzete sahiptir. Genellikle şarap yapımında kullanılır.
Kavacık üzümü: İri taneleri ve lezzeti ile ün salmıştır. Karabağlar'ın Kavacık köyünde yetişen bu üzüm coğrafi işaret almaya hak kazanmıştır.
Kınalı bamya: Her ne kadar Urla'da da yetişse de Kınalı Bamya, Bornova ile ün salmıştır. Bornova’nın coğrafi işaret tescilli Kınalı Bamyası, zeytinyağlı yemekleriyle ünlü Ege'de sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini alır.
Kemalpaşa kirazı: Kemalpaşa kirazı iriliği ve harika lezzeti ile ününü yurt dışına kadar duyurmuştur.
Ege inciri: İzmir’in Torbalı, Bayındır, Kiraz, Ödemiş, Tire, Beydağ, Selçuk ilçelerinde üretilen sarılop incirleri “Ege İnciri” olarak coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çavuşdağ kuru fasülyesi: İzmir'in Kiraz ilçesinde ilaçlama ve gübreleme yapılmadan yetişen bu kuru fasülye ün salmış lezzetlerden biri.
Kınık kuru domatesi: Kınık Kuru Domatesi; domateslerin hasattan hemen sonra işletmecilerin isteğine göre ortadan ikiye kesilip ya da dilimlenerek güneşin altında kurutulmasıyla elde edilen domates kurusudur. Kınık Kuru Domatesinde kullanılam domateslerin belirli bir çeşidi bulunmaz, kurutmaya elverişli domatesler tercih edilir.
Bergama köftesi: İzmir'in coğrafi işaret alan köftelerinden biri de Bergama Köftesi'dir. Bergama Köftesi; dana eti, irmik altı sarı un, kimyon ve tuz kullanılarak oval veya kare şeklinde hazırlanarak meşe odunu ateşinde ve oluklu ızgarada pişirilen köftedir.
İzmir tulumu: İzmir Tulum Peyniri üretiminde coğrafi sınır içerisinde yetiştirilen koyun, keçi ve ineklerin sütleri kullanılır. %50 koyun, %25 keçi ile %25 inek sütü kullanılarak yöreye özgü metotla göre üretilip en az 4 ay süre ile olgunlaştırılan peynirdir. İzmir Tulum Peyniri süt, maya ve tuzun dışında herhangi bir katkı maddesi veya yardımcı maddeyle tatlandırılmaz.
İzmir'in diğer coğrafi işaretli yiyecekleri şunlardır:
-Beydağ Simit Dürümü
-Gökçealan Osmancık Üzümü
-Ödemiş Nohut Ekmeği
-Bademli Koruk Şerbeti
-Çeşme Damla Sakızı
-Menemen Menemeni
-Bergama Çığırtması
-Bergama Tulum Peyniri
-Arslanlar Biberi
-Torbalı Kuru Domatesi
-Güney Ege Zeytinyağı
-Kuzey Ege Zeytinyağı
-Ege Sultani Üzümü
-Urla sakız enginarı