İzmir'in en meşhur otlarından biri de daladiken olarak bilinen ısırgan otu. İzmir mutfağında kendisine yer tutan bu ot, keyifle tüketilen otlardan biri. En çok böreklerde kullanılan bu otun faydaları da saymakla bitmiyor.
Isırgan otu, geçmişten bugüne hem besin hem de tedavi yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Yakıcı özelliği yüzünden toplarken dikkatli olunması gereken ısırgan otu, içerdiği vitaminler ve minerallerden dolayı sıklıkla tercih ediliyor.
Isırgan otu fenolik bileşikler, terpenoidler, flavonoidler, steroller, yağ asitleri, alkaloidler ve lignanlar gibi antiviral, antimikrobiyal, antihelmintik (parazit giderici) ve antikanser özelliklere sahip, farmakolojik olarak aktif fitokimyasallar içeriyor.
Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen ısırgan otu genellikle çay olarak demlenir veya yemeklere, salatalara katılır. Isırgan otunun yenilebilir kısımlarını doğru şekilde hazırlamak ve pişirmek önemlidir. Taze ısırgan otu yaprakları salatalarda yeşillik olarak kullanılabileceği gibi doğrudan sote edilerek de farklı sebzeler ile birlikte yenebilir.
Isırgan otunun faydaları nelerdir?
-Isırgan otu cilt sağlığı için faydalı olan A ve C vitaminleri, beta karoten ve mineraller içerir. Böylece ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya ve akne gibi cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlar.
-İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisini destekler ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye katkı sağlar.
- Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin etkilerini azaltarak hücre hasarının önüne geçer. Hücre hasarını azalttığı için de bir çok hastalıktan korunmaya destek olur.
-Saç sağlığı için faydalı olan mineraller içerdiği için saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur ve saç büyümesini teşvik eder.
-Anti-inflamatuar bileşenler içerdiği için artrit, gut, eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
-Bağırsak hareketlerini teşvik ederek mide bulantısı, hazımsızlık ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.
-Yapılan bazı araştırmalar, ısırgan otunun, insülin direncini azaltarak tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.
Isırgan otu çayı nasıl hazırlanır?
Uygun bir kapta suyu kaynattıktan sonra altını kapatın. Taze veya kuru ısırgan otundan birkaç yaprak suya ekleyin. Yaprakları suyun içinde karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar bir süre demlenmesini bekleyin. Demleme süresi uzun olursa, çayınızın tadı da o kadar keskin olur.
Daha sonra yapraklarından süzerek çayı tüketebilirsiniz. Ancak ısırgan otu çayı tadı yüzünden çok sevilen bir çay değildir. Tatlandırmak için çayınızın içine limon, bal, zencefil gibi doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
Isırgan otu ile yapılan yemekler
Isırgan otunu kullanarak çeşitli yemeklerden yapabilirsiniz.
Isırgan otu çorbası, ısırgan böreği, ısırgan otu pirinçlisi, ısırgan otu omlet, tereyağlı ısırganlı brokoli, ısırgan otlu svatba köftesi, sütlü ısırgan otu çorbası, yumurtalı ısırgan otu kavurması bunlardan sadece birkaçı.