Semra İğtaç- İzmir’in Karaburun ilçesinde, Küçükbahçe Mahallesi Çullubağ Mevkii’nde Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm / 16 MWe - 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesi, halkın ve çevre koruma gruplarının tepkisini çekiyor. Proje kapsamında, 03 Eylül 2024 tarihinde saat 13:30’da Küçükbahçe Merkez Kıraathanesi’nde halkın bilgilendirilmesi amacıyla bir toplantı yapılacak.

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün 22 Ağustos 2024 tarihinde duyurusunu yaptığı proje, Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) sınırları içerisinde yer alıyor. Proje alanının yakınlarında yerleşim yerleri, tahsisli mera ve tarım alanları bulunurken, bölgede korunan flora ve fauna türleri de mevcut. Ekonomik ömrünün 50 yıl olarak öngörüldüğü projeye dair hazırlanan ÇED raporunda, Avrupa Birliği ve IUCN gibi kuruluşların enerji yatırımlarıyla ilgili koruma alanlarına dair uyarılarına rağmen, projeye devam edilmesi planlanıyor.

Karaburun’un eşsiz doğal zenginliklerine zarar verebileceği belirtilen projeye karşı yerel halk da tepkili. Küçükbahçe Mahallesi’nden bir vatandaş, “Köylünün evine çivi bile çakmasına izin verilmezken, tarım ve hayvancılıkla geçinen insanların meraları ve yaşam alanlarının bu kadar yakınında bu tür bir tesis kurulması akla, vicdana ve yasaya aykırıdır. Yarımadamız bu kez açgözlü yatırımcılar tarafından işgal ediliyor, köylünün son ekmeği de elinden alınıyor,” diyerek projenin durdurulması çağrısında bulundu.

Öte yandan, 17 Ağustos tarihinde Küçükbahçe Ildır Mahallesi arasında yer alan İltur tatil sitesi çevresi ve Günkut mevkiinde akşam saatlerinde çıkan yangın, bölgedeki çevre sorunlarının bir başka boyutunu ortaya koydu. Gerence Koyu’nda balıkçılık yapan Erhan Abut, yangına müdahale için helikopter desteği çağrısında bulunmuştu. Bu olay, bölgenin doğal değerlerine yönelik tehditlerin sadece enerji projeleriyle sınırlı olmadığını gösteriyor. 

Karaburun’un doğal zenginliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yerel halkın ve çevre koruma gruplarının mücadelesi sürüyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ