Engellilerin kentte her noktaya erişebilmesi için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Engelsizmir Şube Müdürlüğü bünyesindeki engelsiz araçlarla engelli yurttaşların hayatına dokunuyor. Kamu kurumlarına, hastanelere, sınavlara ve engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine gitmek isteyen engelli yurttaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelsiz araçları ile ulaşım sağlıyor. Şehir dışından kente gelen engelli yurttaşlar ise mesai saatleri içerisinde havaalanı, otogar veya tren garından alınarak gidecekleri yere ulaştırılıyor. Engelsizmir Şube Müdürlüğü, arızalanan akülü veya manuel tekerlekli sandalyeleri de bakım ve onarım istasyonunda tamir ederek engelli yurttaşın evine götürüyor. Tüm bu hizmetlerin çok önemli olduğunu vurgulayan engelli bireyler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyor.

Özel donanımlı araçla hastaneye, sınava ulaşım

Engelsizmir Şube Müdürü Emine Koç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, erişilebilir toplu taşımayı çok önemsiyor. Bunun haricinde engellilerin kamu kurumlarındaki randevulu hizmetlerine ulaşmalarını sağlamak için de engelsiz ulaşım araçlarımız var. Özel donanımlı araçlarımız, en fazla 8 tekerlekli sandalyeyi taşıyacak şekilde tasarlandı ve engelli yurttaşlarımızın hastanelere, sınavlara ve kamu kurumlarına ulaşımını sağlıyor. Bu araçlarımız ayrıca engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin çeşitli etkinliklerine de destekte bulunuyor. Öte yandan şehir dışından kentimize gelen engelli yurttaşları mesai saatleri içerisinde havaalanından, otogardan ya da tren garlarından engelsiz araçlarımızla alarak gidecekleri yerlere ulaştırıyoruz” bilgisini verdi.

“Erişilebilir ulaşım haktır”

Kronik hastalığı sebebiyle hastaneye belli periyotlarla gitmek durumunda olan engelli yurttaşlar için de hizmet verildiğini vurgulayan Koç, “Hastaneden sürekli tedavi alması gereken engelli yurttaş için sosyal hizmet uzmanlarımız ev ziyareti yapıyor ve sosyal inceleme raporu oluşturuyor. Rapor sonrasında ne kadar süre ile o kişiyi hastaneye taşıyabileceğimizi bildiriyoruz” dedi. Akülü veya manuel tekerlekli sandalyelerin arızalanmaları durumunda engellilerin Hemşehri İletişim Merkezi üzerinden kendilerine ulaşmaları gerektiğini belirten Koç, “Arıza durumunda engelsiz ulaşım araçlarımızla kişinin bulunduğu noktaya gidiyoruz ve arızalı tekerlekli sandalyeyi alıyoruz. Konak’ta bulunan bakım istasyonunda bakım ve onarımını yaptığımız sandalyeleri, kişinin bulunduğu adrese götürüyoruz. Erişilebilir ulaşım bir haktır ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu doğrultudaki çalışmalarına devam edecek” diye konuştu.
 

Sorunsuz ve konforlu

Isparta’dan İzmir’e gelen Nihal Yalçınkaya, engelsiz araçlarla Basmane’de bulunan tren garından alınarak Buca ilçesine götürüldü. Hizmetten çok memnun kaldığını söyleyen Yalçınkaya, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni arayarak engelsiz aracın beni almasını istedim. Beni tren garında karşıladılar, kalacağım yere transfer ettiler. Çok teşekkür ediyorum. Eğer bu araç olmasaydı kalacağım yere gitmek için başka alternatifler düşünmek zorunda kalacaktım. Sorunsuz ve konforlu bir şekilde transferim sağlandı” ifadelerini kullandı. Eşi Hasan Yalçınkaya ise “Yolculuğumuz gayet iyi geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizi çok güzel karşıladı. Başkanımız ve tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz. Verdikleri bu hizmet için Allah razı olsun” sözlerine yer verdi.  
 

80 yaşındaki Münevver Teyze’nin ulaşımı sağlandı

Buca’dan Konak’taki kamu kurumuna gitmek için destek isteyen 80 yaşındaki Münevver Güzel de engelsiz ulaşım aracıyla evinden alındı. Güzel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde çok rahat geldim. Çok memnunum. Bu araç olmasaydı buraya gelemezdim. Yardımcı olanlara teşekkür ediyorum” dedi. Annesi Güzel’e refakat eden Fadime Özkan, “Benim engelli oğlum da var ve her araç istediğimizde yardımcı oluyorlar. Bugün de annemin nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyordu. Allah razı olsun getirdiler, işimiz bitince de eve götürecekler. Eğer bu hizmet olmasaydı bir şekilde gelecektik ama zor olacaktı” diye konuştu.
 

“İzmir’i tek geçerim”

Seferihisar Doğanbey’de engelli erişimine uygun plaja gitmeye hazırlanan ve engelsiz araçlarla ulaşım sağlayan Kamuran Parıltı, “Gideceğimiz bölgede engelliler olarak denize girme olanağımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu konuda bize büyük destek veriyor. Araç tahsisi yapıyor ve kumanya veriyor. Etkinliklere hep bu araçlarla gidiyoruz. Gidemediğimiz, ulaşamadığımız yerlere gidebildiğimiz için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. İzmir, engelli bireyler konusunda en iyi hizmeti veren şehir. İzmir’i bu konuda tek geçerim. Şehir dışındaki engelliler İzmir’de yaşamak istiyor” yorumunu yaptı.  
 

Evden çıktı, sporcu oldu

Engelli çocukları ile engelsiz araçları kullanarak etkinliklere katılan anneler de hizmetten memnun olduklarını belirtti. Otizmli oğlu ile Seferihisar Doğanbey’de bulunan plaja giden Çiğdem Çelik, engelsiz araçlar sayesinde evden çıkmaya başladıklarını ve zaman içerisinde oğlunun çeşitli spor dalları ile uğraşmaya başladığını söyledi. Kayak ve buz pateninde birincilikleri bulunan oğlu ile pek çok etkinliğe engelsiz araçlarla gittiğini belirten Çelik, şöyle konuştu: “Oğlum küçükken 24 saat evin içinde kalıyorduk. Sosyal faaliyetler olunca çocuğum da ben de mutluyuz, huzurluyuz. Otizmli çocukların doğa ile barışık olması gerekiyor. Bu araçlar sayesinde dolaşıyorum. Çocuğumla yürüyüşlere katılıyorum, denize gidiyorum. Oğlum sporla ilgilenmeye başlayınca onun sayesinde artık Türkiye’yi dolaşmaya başladım. Erzurum’un, Elazığ’ın, Bitlis’in nerede olduğunu bilmiyorduk. Oğlum kayak yapıyor, buz pateni yapıyor. Çeşitli şampiyonalarda birincilikler aldı. Onun sayesinde başka engelli çocuklar da yürüyüşlere çıkmaya başladı.”
 

“Bu hizmet engelli ailelerine de iyi geliyor”

Engelsiz araçla denize giden engelli yurttaş Melek İnel, “Denize gidince çok mutlu oluyorum. Denize ayaklarımı sokacağım, yüzeceğim” derken, bir diğer engelli yurttaş Engin Özdemir ile denize giden anne Fezile Özdemir de “Ben hiçbir yeri bilmediğim için evde oturuyorduk ama şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi bizi götürüp getirecek. Çok güzel bir uygulama. Böyle yerlere gitmek engelli ailesine de çok iyi geliyor. Bu hizmeti verenden Allah razı olsun” diyerek duygularını ifade etti.

Kaynak: Bülten