Orçun BULDAÇ- İzmir'de esnaf ve sanatkarlar emeklilik için gereken gün sayısı konusunda oldukça tepkili. Konuyla ilgili görüşlerini belirten Altındağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tayfun Çıracı, "Esnaf ve sanatkarlar emeklilik için gereken gün sayısında haksızlığa uğruyor. Memur ve işçi sigortalılarının haklarına esnafın da sahip olması gerekiyor" dedi.

Haksızlığın giderilmesini bekliyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüm emeklileri bir çatı altında topladığının altını çizen Çıracı, ‘Esnaf sanatkarlar emekli olabilmek için 9 bin günü doldurmak
zorunda iken, çalışanlar 7200 günü doldurduklarında emekliliğe hak kazanıyorlar. Burada bir dengesizlik var. En kısa zamanda burada yaşanan
haksızlığın giderilmesini bekliyoruz’ şeklinde konuştu.

Sınırlı imkanlara ağmen esnaf sanatkarların büyük riskler alarak iş kurduklarını belirten Çıracı, "İş kuran, sermaye yatıran, istihdamsağlayan, vergi veren, her türlü riski alan ve ekonomiye katkı sağlamakiçintüm şartlarını zorlayan üyelerimiz, yanlarında çalıştırdığı elemanlardanbiledaha geç emekli oluyorlar. Bu sosyal adaleti zedeleyen bir unsurdur. Enkısasürede sosyal güvenlik kurumları arasında emeklilik için aranan günsayısı eşitlenmelidir" ifadelerini kullandı.

Emeklilik gün sayısının eşitlenmesini istiyoruz

Çıracı sözlerini şöyle noktaladı:

Konunun takipçisiyiz. Her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Esnaf sanatkarlar zor imkanlara rağmen, ailelerinin ve yanlarında çalışanların geçimini sağlamaya, üretmeye, ekonomiye katkı vermeye gayret ediyorlar. Bu zorluklar içinde mücadeleeden kesime ilave desteklerin verilmesi gerekirken, sosyal adalet duygusunu da zedeleyen uygulamalar huzursuzluk yaratmakta. Esnaf sanatkarlara sahip çıkmak, ülkenin ekonomik ve sosyal hayatı için son derece önemlidir. En kısa sürede, norm birliğinin hedeflendiği Sosyal Güvenlik Sistemi için de emeklilik gün sayısının da eşitlenmesini istiyoruz..

Muhabir: Orçun BULDAÇ