İzmir Limanı'na  bugün 3 bin 985 yolcu ve bin 324 mürettebatıyla MSC Divina geldi. Kruvaziyer turizminde önemli bir durak haline gelen İzmir Alsancak Limanı, potansiyelini her geçen gün artırıyor. Ocak-Eylül 2023 döneminde 13 gemi ile 10 bin turist ağırlayan liman, bu yılın aynı döneminde 46 kruvaziyer ve 124 bin 116 yolcuya ev sahipliği yaptı. Aynı dönemde limandan ayrılan yolcu sayısı ise 5 bin 182 kişi olarak kaydedildi. Böylece 2024 yılının ilk 9 ayında İzmir'e toplamda 129 bin 298 turist giriş yaptı.

Hareketlilik esnafa doping oldu

Liman hareketliliği, Kemeraltı esnafının da yüzünü güldürdü. İz Gazete'ye konuşan işletme sahibi Hakan Korkuter, artan turist sayısının ticarete olumlu yansıdığını belirtti. İzmir’de doğup büyüyen ve 6 yıldır Kemeraltı'nda L'agora Old Town Hotel ve restoranını işleten Korkuter, "Gemi seferlerinin mutlaka artırılması gerektiğini düşünüyorum. Diğer acentelerle de iletişime geçilerek İzmir'in rotalarına eklenmesi sağlanmalı. Bazı esnaflar, turistlerin yeterince para harcamadığını söylüyor. Diyelim ki bu doğru; yine de münfediren ya da daha sonra grup halinde gelen turistlere daha iyi hizmet sunabilmek adına eksiklerimizi tamamlamamız gerektiğine inanıyorum. Bu çeşitli eğitimlerden geçerek gelecek için bir hazırlık olacağına inanıyorum. Gelen turistlerin para harcamadıkları konusunda hemfikir değiliz. Çok şükür çay, kahve, yiyecek  gibi ürünler alarak kısa süreli de olsa vakit geçiriyor, ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Para kazanıyoruz. Biz çokta memnunuz ve sıkıntımız yok. İnşallah turist sayısı daha da artar, devamı gelir" dedi.

Turistlere pazarlık tavsiyesinde bulunuyorlar

İsmini vermek istemeyen bir esnaf, gelen turistlerin küçük dükkanlara uğramadığını ve genellikle anlaşmalı olduğu yerlerde alışveriş yaptıklarını ifade etti. Turistlerin çoğunun maddi durumunun düşük olduğunu belirten esnaf, “Gemi müşterileri arasında düşük gelirli olanlar da var ya da aşırı derecede pazarlık yapıyorlar. Ancak pazarlığın adabı yok; mesela 100 Euro dediğimde ‘50 Euro olur mu?’ diyorlar. 50 Euro’nun bile bizim için çok pahalı olduğunu söylüyorum. Turistlerin Türkiye’ye geldiklerinde pazarlık yapmaları yönünde uyarıldıkları anlaşılıyor. Geçen hafta yurt dışında bulundum, orada bir Euro bile indirim yapmıyorlar. Ancak bizim ülkemizde, geldiklerinde kazıklanacaklarını düşünüyorlar ve 100 Euro’yu 30 ya da 20 Euro’ya indirmeye çalışıyorlar. Bazı rehberler organize olmuş ve tüm turistleri belirli noktalara yönlendiriyor. Bu şekilde olmaz; rehberle konuşup dükkanımızın önünden götürülen turistler oluyor. Rehberler, gruplarla birlikte hareket etmeli ve alacakları komisyonları açıkça belirtmeli. Elbette düzgün çalışan rehberler de var ama iyi bir planlama ve denetleme şart. Rehberler odasının bu konuda denetim yapması gerekiyor” dedi.

Yıl sonuna kadar İzmir Alsancak Limanı'na 56 kruvaziyer gemisinin uğraması ve yolcu sayısının 100 bini aşması öngörülüyor. Geçen yılın ilk 10 ayında limana sadece 13 kruvaziyer gemisi gelirken, bu dönemde yaklaşık 10 bin yolcu ağırlanmıştı. Ancak bu yıl aynı dönemde 46 kruvaziyer İzmir'e geldi ve toplamda 124 bin 116 turist şehri ziyaret etti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ