Basın Konseyi liderliğinde yürütülen Etik Gazetecilik Projesi kapsamında, “İfade Özgürlüğü ve Gazetecilere Yönelik Ayrımcılıkla Mücadele Eğitimi” 14-15 Şubat tarihlerinde İzmir Atlas Otel’de gerçekleştirildi. Avrupa Birliği’nin finansal katkılarıyla düzenlenen eğitim programı, gazetecilikte etik standartların geliştirilmesi ve ifade özgürlüğünün korunması adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

İzmir ulaşımında yeni dönem: İZTAŞIT, Bayındır'da hizmet vermeye başladı İzmir ulaşımında yeni dönem: İZTAŞIT, Bayındır'da hizmet vermeye başladı

Eğitim programının açılış konuşmalarını Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Proje Direktörü Alişan Kuloğlu yaptı. Türenç, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparken, Kuloğlu proje kapsamında gazetecilere yönelik ayrımcılıkla mücadele konusunda yapılan çalışmaları aktardı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz’ın da katıldığı eğitimin koordinatörülüğünü de yürüten Basın Konseyi İkinci Başkanı Misket Dikmen ise medyada etik çalışmalarının yaygınlaşması adına sürekli eğitimler düzenlediklerini ifade etti.

Eğitimden başlıklar

Eğitimde, gazetecilerin ifade özgürlüğü hakları, basın mensuplarının karşılaştığı ayrımcılık vakaları ve hukuki süreçler detaylı bir şekilde ele alındı. Eğitimde yer alan konular şu şekildeydi:

●          İfade özgürlüğünün yasal çerçevesi ve gazetecilerin hakları
●          Basında cinsiyet, etnik köken ve siyasi görüş temelli ayrımcılıkla mücadele yöntemleri
●          Gazetecilere yönelik hukuki koruma mekanizmaları ve dava süreçleri
●          Medyada etik değerler ve basın özgürlüğünün sınırları
●          Türkiye’de ve dünyada basın özgürlüğüne yönelik güncel gelişmeler

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un eğitmenliğini yaptığı programda, İzmir Barosu’ndan Av. Dilan Ekin Mat da katılımcılara hukuki koruma mekanizmaları, yasal zorunluluklar ve dava süreçleri ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Katılımcılar, mesleki deneyimlerini paylaşma fırsatı buldu ve eğitim süresince yapılan interaktif çalışmalarla sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirdi.

7 ilde düzenlenecek

Proje, basın mensuplarına yönelik ayrımcılıkla mücadelenin güçlendirilmesini ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün korunmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, 7 ilde eğitimler düzenlenecek, gazetecilere hukuki ve psikolojik destek sağlanacak. Ayrıca gazetecilik meslek örgütlerine hibe destek programı sunulacak.

Kaynak: BÜLTEN