İzmir’de vatandaşlar tarafından sabah kahvaltılarında sıkça tüketilen gevrek ve boyoza zam geldi.
Artan akaryakıt, işçilik, un, yağ maliyetlerini gerekçe gösteren İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası, gevrek ve boyoza zam istendi.
İzmir'de gevrek ne kadar? Boyoz fiyatı ne kadar?
Talebi inceleyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği zam kararına olumlu baktı. Böylece İzmir'de gevrek 10 lira oldu. Gevreğin yanı sıra boyoz, poğaça, sade açma da 10 liradan satılacak.
Gevrek ile simit arasındaki fark nedir?
Simit; Türk yemek kültürünün önemli bir parçası ve Türk toplumunun sosyal simgelerinden birisidir. Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17. yüzyılda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve "simit" olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamurişine İzmirliler gevrek derler. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır. İstanbul’da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. İzmir gevreği ise, hamura halka şekli verildikten sonra kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılıp sonra susama bulanarak fırına verilir. İzmir'de yenilmeden gidilmemesi gereken yiyecekler arasında olan gevrek; simitçi fırınlarından ya da özel olarak düzenlenmiş sokak tezgahlarından alınabilir.