Yiğit SÜTCÜ- Günlük yaşamımızda her gün karşılaştığımız kaldırımlarda, toplu taşıma duraklarında ve platformlarda bulunan sarı şeritler ve noktaların ne işe yaradığı çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Halbuki bu işaretler, özellikle görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla çok önemli bir göreve sahip. Kaldırımdaki sarı işaretler ve noktalar, görme engelli kişilerin yollarını bulmalarını sağlıyor. Bu işaretler, yürürken veya bastonlarıyla temas ettiklerinde zeminin dokusunu hissetmelerine yardımcı oluyor. Dolayısıyla, sokakta daha güvenli ve bağımsız bir şekilde hareket etmelerine imkan tanıyor.

İşaretleri işgal etmek hayati riskler oluşturuyor

Ancak görme engelliler için tasarlanmış bu hissedilebilir yüzeyler, çoğu zaman işgallere maruz kalabiliyor. Belediyeler kaldırımları uygun şekilde düzenlemiş olsa da, elektrik direkleri veya ağaç gibi engeller bu işaretlerin etrafına dikilebiliyor veya geçirilebiliyor. Bu durum, işaretlerin amacının engellenmesine yol açabiliyor. Bunun yanı sıra vatandaşlar tarafından yapılan işgaller ise görme engellilerin hayatını kabusa çeviriyor. Vatandaşlar araç park etmek, çöp bırakmak veya sandalye ve masa koymak gibi düşüncesiz davranışlarla bu işaretlerin etkisiz hale gelmesine neden olabiliyor.

Engelliler evden çıkamıyor

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız 9 Eylül Engelliler ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Hasan Çalcı, bu durumun engelli vatandaşların evden çıkmaktan vazgeçmelerine sebep olduğunu belirtiyor.Çalcı konuyla ilgili “Ne yazık ki bu konuda esnaflarımız başta olmak üzere halkımız çok duyarsız. Sarı çizgilerin eşyalar ve araçlarla işgal edilmesi engelliyi evine mahkum ediyor. Bu konuda uygulanan para cezaları da gülünç. Güvenli bir yürüyüş yapamayacağını düşünen kişi, evden çıkmak istemiyor. Zaten işgal edilmese de işaretlerin gerekli bakımları yetkililerce yapılmıyor. Kimi çizgiler yolun ortasında bitiyor, yanlış yönlendirmeler oluşuyor. Yetkililerden bu konuda çözüm bekliyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Muhabir: Yiğit Sütcü