Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İzmir'de bir markette çıkan tartışmada Semih Kenan Köse'nin bıçakla öldürülmesine ilişkin, son tutuklu sanığın tahliyesine karar veren mahkeme başkanı ve iki üye hakim ile duruşma savcısını açığa aldı.

Kabulü mümkün değil

Yargıçlar Sendikası ise konuya ilişkin değerlendirmede bulunurken, yapılan açıklamada, "Devam eden bir yargılamada yargıçların verdiği yargısal kararlar nedeniyle bağımsızlık algısını ortadan kaldıracak biçimde idari tasarruflarla yaptırıma tabi tutulmaları, Anayasa ve ulusüstü mevzuat ile örtüşmemekle birlikte, ifade ve basın özgürlüğü ile yargının saygınlığı arasındaki denge gözetilmeksizin yapılan paylaşımların kabulü de mümkün değildir" denildi.

HSK'yı duyarlı davranmaya davet ediyoruz

Sendikanın paylaşımının tamamı ise şu şekilde:

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan bir davada verilen tahliye kararı üzerine mahkeme heyetinin HSK 2. Dairesi tarafından açığa alındığı haberi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Devam eden bir yargılamada yargıçların verdiği yargısal kararlar nedeniyle bağımsızlık algısını ortadan kaldıracak biçimde idari tasarruflarla yaptırıma tabi tutulmaları, Anayasa ve ulusüstü mevzuat ile örtüşmemekle birlikte, ifade ve basın özgürlüğü ile yargının saygınlığı arasındaki denge gözetilmeksizin yapılan paylaşımların kabulü de mümkün değildir.

Bu nedenle anılan idari yaptırımlar açısından HSK’yı sorumlu ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Medyadan ise yargının saygınlığını örseleyecek ve görülmekte olan dava ilkesini ihlal edecek yayınlardan kaçınmasını ve ifade özgürlüğünü bu sınırlamaları gözetecek biçimde kullanmasını bekliyoruz.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl, Urla'daki bir markette Semih Kenan Köse’yle Sercan B. arasında ‘omuz atma‘ sebebiyle tartışma çıkmıştı. Köse bıçaklanmış, kaldırıldığı hastanede kurtarılamamıştı.

Cinayetle ilgili soruşturmada Serkan B. ve Taylan B. gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

İddianamede iki kardeşin ‘iştirak halinde kasten öldürme‘den müebbet hapsi istenirken, davanın ilk duruşmasında tutuklu kardeşler tahliye edilmişti.

İzmir başsavcılığı Sercan B.’nin tahliye kararına itiraz etti, HSK ise tahliye kararıyla ilgili üç hakim ve bir savcıyı açığa aldı.

Kardeşlerden Sercan B. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılırken, Sercan B'nin sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR