İzmir Seferihisar'ın köyleri ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Bu köylerden biri de Orhanlı Köyü. Seferihisar'ın en büyük ve en kalabalık olan köyü Orhanlı'da gezerken huzuru bulacaksınız.

Orhanlı köyü, geniş ve dağınık bir yerleşime sahip. Köyün ilk kurulduğu yerin adı ise Eski Orhanlı olarak geçiyor. Köylüler ilk olarak buraya yerleşse de bir süre sonra aşağıda bulunan düzlüklerde tarım yapmaya başlamışlar. Tepedeki köye sürekli gidip gelmek zor olunca da köylüler buraya yerleşmeye karar vermişler.

1980'lerin başında köy halkı bir karar almış ve beş kilometre aşağıda bulunan Yeni Orhanlı Köyü'ne yerleşmiş.

Köyde bir zamanlar hayvancılık ve zeytincilik yapılırmış. Zeytincilik hala devam etse de köyde var olan hayvan sayısı ise azalmış.

Köyün bir merkezi bulunuyor. Merkez kısmı biraz şehirleşmiş gibi gelse de yukarılara doğru yürüdükçe yeşil ve doğanın içinde adeta kayboluyorsunuz.

Köy aynı zamanda direnişi ile de biliniyor. Köylüler, köyde kurulmak istenen jeotermala karşı uzun süre direniş göstermişlerdi.

Köyde aynı zamanda Doğa Okulu da bulunuyor. Doğanın kültürünü araştırmak ve yaygınlaştırmak için çalışmalar yürüten Doğa Okulu, Doğa Derneği'nin ulusal ve uluslararası ölçekte yürütmekte olduğu doğa koruma çalışmalarının kavramsallaşması adına eğitimler düzenliyor.

Okulun olduğu bölge ayrıca birçok nadir bitki ve orkide türünün de yaşam alanı olma özelliği taşıyan, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça önemli bir doğal alandır.

Orhanlı Köyü nerede?

Orhanlı Köyü İzmir'in Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. Köyün Seferihisar'a uzaklığı 18 kilometre olarak bilinir.

Orhanlı Köyü'ne nasıl gidilir?

Orhanlı Köyü'nün gayet düzgün bir yolu vardır. Köye şahsi aracınızla gidebileceğiniz gibi İZTAŞIT otobüsü ile de ulaşabilirsiniz.

Pazar günü hariç her gün Seferihisar'dan Orhanlı'ya otobüs seferi düzenlenmektedir. Orhanlı'dan Seferihisar'a saat 07:10 ve 18:00'de sefer düzenlenirken, Seferihisar'dan Orhanlı'ya ise 06:00 ve 16:45 saatlerinde sefer düzenleniyor.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ