SEMRA İĞTAÇ - İzmir’de kadınlar, son bir hafta içinde 10 kadının katledilmesini protesto etmek amacıyla İzmir Barosu’nun önünde toplandı. Protestonun ilk konuşmasını İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz yaptı. Yılmaz, konuşmasında Türkiye’nin Cumhuriyetin 101. yılında hala kadın haklarını konuşmak zorunda kaldığını vurguladı. Kadınların toplumsal yaşamdan dışlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Bu mücadeleye bıkmadan, korkmadan devam edeceğiz. Kadınları yok sayan anlayışa karşı omuz omuza direneceğiz” dedi.

Yılmaz’ın ardından İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden sorumlu yönetim kurulu üyesi ve Baro Başkan Yardımcısı Avukat Zöhre Dalkıran açıklama yaptı. 

Dalkıran, kadına yönelik şiddetin münferit değil, sistematik bir sorun olduğuna dikkat çekti. Erkeklerin çeşitli bahanelerle kadınları öldürdüğünü vurgulayan Dalkıran, “Kadın cinayetleri politiktir. Kadınlara yönelik şiddet her gün artarken devletin sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

Kadın cinayetleri politiktir

Protestoda, kadın cinayetlerinin ardındaki sebeplerin bireysel olaylar gibi gösterilmeye çalışıldığını ancak bu cinayetlerin arkasında toplumsal ve tarihsel güç dengesizliklerinin yattığını belirten Dalkıran, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Deniz ayrıca kadınları koruma yasalarının etkin uygulanması, sığınak kapasitelerinin artırılması ve kadınlara yönelik ayrımcılığın önlenmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Kadınlar tekrar sokağa indi

Basın açıklamasının ardından, kalabalık Türkan Saylan Merkezi’nden Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne kadar yürüyüşe geçti. “Kadın Cinayetleri Politiktir!”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” ve “Adalet, Kadınlar İçin!” sloganları atan kadınlar, eylemlerini burada sona erdirdi.

Katılımcılar, cinayetlerin son bulması için mücadelenin sürdürüleceğini, devletin gerekli adımları atmaktan sorumlu olduğunu belirterek tepkilerini bir kez daha dile getirdi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ