İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'ndeki (İBG) bilim insanları, 4 yıl süren araştırmalar sonucunda, kanser tedavisinde kullanılan yüksek fiyatlı ilaçların yerli alternatifini geliştirdi. Geliştirilen yerli etkin molekül, laboratuvar deneylerinde emsalleriyle eşdeğer başarı gösterdi.

Yerli akıllı kanser ilaçları için yeni dönem

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle 2021 yılında başlattığı projede, yüksek maliyetli kanser ilaçlarının yerli alternatifini üretti. Prof. Dr. Mehmet İnan ve Dr. Sibel Kalyoncu Uzunlar öncülüğünde yapılan çalışmalar, kanser tedavisinde kullanılan etkin molekülün geliştirilmesiyle sonuçlandı. Molekül, hem laboratuvar deneylerinde hem de hayvan testlerinde başarı sağladı.

İzmir'de endişelendiren manzara: Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi İzmir'de endişelendiren manzara: Çeşme'de deniz yaklaşık 300 metre çekildi

Etkin molekül ve kanser hücreleri üzerindeki etkisi

Geliştirilen etkin molekül, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek, normal hücrelerin daha az zarar görmesini sağladı. Molekülün, kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatarak tedaviye önemli bir katkı sunduğu belirtildi. İlk denemelerde piyasadaki ilaçlarla eşdeğer sonuçlar elde edildi. Uzmanlar, bu yerli molekülün kanser tedavisinde büyük bir adım olduğunu vurguluyor.

Yerli molekülün piyasaya girişi

Yerli kanser ilacı bileşeninin patent başvurusu yapılırken, sanayi ortaklıkları da devreye girdi. İBG yetkilileri, molekülün 5 yıl içinde piyasaya sunulmasının beklendiğini ifade ediyor. Kanserli hücrelerin bağışıklık sisteminden kaçma mekanizmalarını hedefleyen bu tedavi yöntemi, gelecekteki tedavi süreçlerinde umut veriyor.

Kaynak: AA