Yiğit SÜTCÜ  - Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin yarın TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmesi bekleniyor. İzmir genelinde yer alan Sivil Toplum Kuruluşları ve yurttaşlar yasa teklifi geri alına kadar yaşam nöbeti başlatmıştı. Nöbetin beşinci gününde de protestolar devam etti. Saat 20.00’da başlayan eylem Kıbrıs Şehitleri caddesinde bulunan ÖSYM binası önünde toplanan kalabalık 2 saat süren bir eylem gerçekleştirdi. Eyleme CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da destek verdi. 

"Yasanın bir an önce geri çekilmesini istiyoruz"

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu konuşmasında yasa teklifinin bir an önce geri çekilmesini talep ettiklerinin altını çizdi. Aslanoğlu "Bu yasanın adı ne olursa olsun, bir katliam yasası olduğu ortadadır. CHP milletvekilleri yasanın geçmemesi için elinden geleni yapacaktır. En önemlisi içinde asla ölüm geçmeyen bir yasanın oluşturulması gerekmektedir. Bu noktada hayvan hakları savunucularının mutlaka dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eylemler sürdükçe yanınızda olmaya devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

"Hak, hukuk adalet"

Şenol Aslanoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da yasa teklifinin birçok yanlışı bir arada sunduğunu söyledi. Yılmaz "Bu ülkede yaşam hakkının olmadığı bir süreç içindeyiz. Şu anda Ankara'da yer alan baro temsilcilerimiz komisyona alınmadı. Bu durum bile konuyu özetlemeye yetiyor. Yaşam ve hukuk hakkı insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de önem arz ediyor. Mevcut kanunun 6. Maddesi ne diyor? Kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat. Sadece mevcut kanunu uygulasalar bile bu sorun çözülecektir." şeklinde konuştu.

Hayvanlara Sonss

"Öldürmek istemiyoruz"

Eylemde konuşan bir diğer isim de Belediye Veteriner Hekimler Derneği sekreteri Sinan Okçuoğlu oldu. Okçuoğlu konuyla ilgili "Buna ötenazi değil itlaf denir. 20 yıl önce çıkarılan kanun uygulansa idi şu anda bu durumda olmazdık. İdam cezası neden kalktı? Çünkü yanlış bir karar verilirse bir insan canından olmasın diye. Eğer bu yasa bu haliyle çıkarsa 20 yıl sonra yanlış bir karar vererek bu hayvanları öldürmüş olacağız. Bu hayvanları kime öldürteceksiniz? Ben veteriner hekimim. Kanunla bize üç seçenek kalıyor. Ya hayvanları öldüreceğiz ya emre karşı gelip yargılanacağız ya da istifa edeceğiz. Biz bu durumu kabul etmiyoruz." dedi. 

"İsteseler çözebilirler"

Hayvan hakları savunucusu Esra Yılmaz da bir konuşma yaptı. Yılmaz, "Eğer bir günde 11 köpek kısırlaştırılırsa bu sorun 1 yıl içinde çözülecek. Sırf nefret pompalayacaksınız diye, barınak rantı elde edeceksiniz diye hayvanların yaşamlarıyla oynamayın! Bu sokaklar sizin değil. Bu sokaklar, dünyada yaşayan kedisiyle, köpeğiyle, kurduyla, kuşuyla, insanıyla hepimizin. Yüzyıllardır birlikte inşa ettiğimiz birlikte yaşama kültürümüze dokunmanıza izin vermeyeceğiz. Bu yasa tasarısı geri çekilene kadar sokaklarda olacağız." ifadelerini kullandı.

Aynı saatte aynı yerde nöbet sürecek

Eylemciler sloganlar atarak eyleme devam ederken, yarın da aynı saatte aynı yerde buluşacaklarını belirttiler.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ