İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Karabağlar Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen 12’nci Kavacık Üzüm Festivali’nin açılışını yaptı.  Karabağlar’ın Kavacık Köyü’nde yetişen ve kendine has lezzetiyle coğrafi işarete sahip Kavacık üzümünün tanıtılması için düzenlenen festivalin açılış töreni büyük ilgi gördü. Başkan Dr. Cemil Tugay, Kavacık Köyü’nde büyük bir ilgiyle karşılandı. Festival kapsamında kurulan yerel üreticilerin stantlarını ziyaret eden Başkan Tugay, Kavacık üzümünü tadarak yurttaşlarla hatıra fotoğrafları çekildi. Festivalin açılış töreni zeybek gösterisiyle başladı.

“İzmir dünyanın en güzel şehri”

Festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Tugay, “Bu güzel birlik beraberlik ortamında geleneklerimizi yaşattığınız için sizlere teşekkür ederim. Karabağlar’ın göz bebeği olmuş bir festivaldeyiz. İzmir’in dört bir yanından konuklarının ağırlandığı bir etkinlikteyiz. İnsana özel duygular hissettiriyor. İzmir, Türkiye'nin ve dünyanın en güzel şehri.  İzmir körfeziyle, deniziyle, kıyılarıyla bilinir. Gelip gördüğünüzde köyleriyle, üzümleriyle, Kavacık’ıyla, da çok güzel olduğunu anlarsınız. Bu festival insanların bu güzel köyü görmesi için büyük bir fırsat” diye konuştu.

Kooperatif Başkanı Özkan: Sesimizi duyun

Kavacık Kadın Üretim Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan, “Kavacık üzümü, coğrafi işaretli bir üzümdür ve üreticileri çok değerlidir. Sesimizi duyacak olan tarıma destek olacak olan büyüklerime sesleniyorum. Lütfen tarıma, üreticiye destek olun. Daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Tarımın üreticiye geri dönüşü çok zayıf. Lütfen sesimizi duyun” dedi.
Kavacık Mahalle Muhtarı Hüseyin Yalçın ise, “Festivalimizin köyümüze halkımıza ve üzümümüze ne kadar değer kattığının bilincindeyiz. Sizlere de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ödül töreni ve aşık atışması

Açılış töreninin ardından 12. Kavacık Üzüm Festivali kapsamında düzenlenen üzüm yarışmasının sonuçları açıklandı. Jüri seçimi sonrası birinci Serap Ağgülü, ikinci Sibel Çoban ve üçüncü Adnan Yeşilbayır oldu. Yarışmacılara ödülleri Başkan Tugay, Başkan Kınay ve Kaymakam Özer takdim etti. Ödül töreninin ardından Başkan Tugay, Halk Aşıkları Derneği tarafından gerçekleştirilen aşık atışmasını izledi.

Başkan Tugay’dan Kavacıklı ressama sergi sözü

Program kapsamında Başkan Tugay ve protokol, Kavacıklı ressam Meryem Düzgünkaya’nın resim sergisini ve  fotoğraf sanatçısı Serhan Şarman’ın “Eski Kavacık Fotoğrafları” sergisini gezdi. Resim ve fotoğrafları inceleyen Başkan Tugay, engelli ressam Meryem Düzgünkaya ile sohbet ederek İzmir’de sergi açması için destek sözü verdi.

Çocuklarla ve üreticilerle buluştu

Sergi gezisinin ardından Başkan Tugay, Kavacık sokaklarında üreticilerle ve Kavacıklılarla buluştu. Çocuklarla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Tugay, Kavacık boyunca kurulan yerel üreticilerin stantlarını ziyaret etti. Başkan Tugay,  Kavacık üzümlerinden sıkılan üzüm suyunun tadına bakarken, geleneksel keşkek yapım atölyesine de  katıldı.  

Sanat dolu program

Festival programı Türk Halk Müziği sanatçısı Belkıs Akkale konseriyle devam edecek.  14-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen iki günlük festivalin ikinci günü saat 10.00’da stant açılışıyla başlayacak. Saat 11.10'da da Kavacıklı ressam Meryem Düzgünkaya’nın yaşamının anlatıldığı belgesel gösterimini, eski Kavacık fotoğraflarının yer aldığı görsel sunum, bando ve halk oyunları gösterisi takip edecek. Etkinlikte daha sonra saat 15.00'de İzmirli sanatçı Sedat Yüce sahne alacak. Pazar günü ayrıca 12.30-16.30 saatleri arasında Sibel Önbaş ile “Yeni bir lezzetin peşinde-Kavacık üzüm peltesi yapımı ve tadımı” söyleşisi,  sportif faaliyetler, Çocuk Sanat Sokağı, “Neşeli Sokaklar Mutlu Çocuklar” etkinlikleri yapılacak. Ayrıca iki gün boyunca Meryem Düzgünkaya'nın resimleri, eski Kavacık fotoğrafları ve Serhan Şarman’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Kavacık Fotoğraf Sergisi”, bando, animasyon gösterileri, canlı heykeller, maskotlar, hint kınası atölyesi ve satış stantları katılımcılarla buluşacak.

Kaynak: BÜLTEN