Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İzmir Şubesi, eğitim konulu Türkiye’nin ilk kısa film seçkisini izleyicilerle buluşturuyor. YKKED Baskanı Özgün Utku, “Nasıl Bir Eğitim?” temalı Mandolin Kısa Film Yarışması kapsamında seçilen 8 film, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde saat 13.00’te gösterilecek. Sanatseverleri bu özel etkinliğe davet ediyoruz”dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İzmir Şube Başkanı Özgün Utku, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada  derneğin gerçekleştirdiği eğitim konulu kısa film projesinin detaylarını paylaştı.

Utku, projeye 2020 yılında, Covid-19 pandemisi döneminde başladıklarını belirtti. O dönemde, öğrencilerin eğitimden uzak kalmalarının bugünü ve yarını nasıl etkileyeceği sorusuyla yola çıktıklarını söyledi. Pandemi süreci, eğitimdeki fırsat eşitsizliğini daha görünür hale getirirken, projenin de bu kaygılar çerçevesinde şekillendiğini vurguladı.

Zorlu süreçler 

Utku, proje sürecinde karşılaşılan zorluklardan da bahsetti. Yarışmaya başlangıçta sadece bir başvuru yapılmış, daha sonra başvuru süresi uzatılmış ve yeniden ilana çıkılmış. Ancak deprem felaketinin ardından süreç bir kez daha sekteye uğramış. Sonuç olarak, 6 film başvuru yapmış ve yarışmanın gereklilikleri sağlanamadığı için 4 yıl süren proje noktalanmış. Yönetim kurulu, bu aşamada başvuru yapan yönetmenlerle iletişime geçerek onların onayıyla Türkiye’de eğitim konulu ilk kısa film seçkisini oluşturduklarını belirtti.

Seçkide yer alan filmler

Son anda gelen bir kısa filmle birlikte toplamda 8 filmlik bir seçki oluşturuldu. Bu seçki, Türkiye’nin farklı şehirlerinden yönetmenlerin eğitim konusuna dair bakış açılarını içeren filmleri kapsıyor. Seçkide yer alan filmler alfabeye göre şöyle sıralandı:

    1.    Aşktır İşte – İbrahim Kırk (İstanbul)
    2.    Beyaz Dağın Çocukları – Yalçın Çiftçi (Kahramanmaraş)
    3.    Dönüş – Mehmet Gültekin (Isparta)
    4.    Hayat – Harun Sağlam (Bandırma)
    5.    Rafyodaki Ses – Gökmen Küçüktaşdemir (İzmir)
    6.    Servis – Ramazan Kılıç (İstanbul)
    7.    Siren – Nephan Bakan (İstanbul)
    8.    Spor İyileştirir – Asiye Doğan (İstanbul)

Gösterime davet

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İzmir Şubesi, Konak Kent Konseyi paydaşlığında ve Konak Belediyesi ev sahipliğinde, 5 Ekim 2024 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek gösterime tüm sanatseverleri davet ediyor. Saat 13.00’te başlayacak bu özel etkinlikte, eğitim konulu kısa filmler izleyiciyle buluşacak.

Utku, eğitimi her fırsatta konuşmak ve bu kıymetli yönetmenlerin eserlerini daha fazla kişiye ulaştırmak için davetleri beklediklerini ifade etti. Bu seçkinin, Türkiye’de eğitim üzerine yapılan ilk ve tek kısa film seçkisi olduğuna dikkat çekti.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, İzmir Şubesi, eğitim konusundaki bu seçkisini sanatseverlerle buluşturarak, eğitimin bugünü ve geleceği üzerine bir diyalog başlatmayı amaçlıyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ