İzmir’de mobilya imalatçıları ekonomik yükün altında dükkân kapatmaya kadar gittiklerini dile getirdi. Pandemi döneminde kazançlarının iyi olduğunu aktaran mobilya ve dekorasyon ustalarıyla işletme sahipleri, 2025’in ilk aylarında yaşadıkları zorlukları İz Gazete’ye anlattı.
‘Fabrikada işçi oldu’
Pandemi döneminde birçok imalatçının ağır ekonomik yükün altında ezildiğini aktaran mobilyacı Cuma Çalışkan, “Maddi imkânı olan ayakta kalırken olmayanlar ise dükkanlarını kapatıp farklı sektörlere yöneldi. Bazıları ise fabrikada işçi oldu. Bugünkü sürece baktığımızda ise her geçen gün mobilya imalatı artık güçleşiyor” dedi.
24 yıldır kendi işletmesinde mobilya imalatı yapan Çalışkan, maliyetlerin aşırı yüksek olmasından yakınırken 2000’li yıllarında 10 personelle çalıştıklarını, bugün ise iki personele düştüğünü aktardı. Çalışkan “Maliyetler aşırı yüksek. Kâr oranımız pandemi döneminde yüzde 30 iken bugün yüzde 15’lerde. Bir gurur meselesiyle ayakta duruyoruz. Kâr etmeyi bıraktık, elimizdekilerle idare etmeye gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
‘Geri dönüş yok’
43 yıllık mobilya imalatçısı Vedat Köroğlu ise “Sipariş verildiğinde ölçümüzü alıp fiyat listesini çıkarıyoruz ve maalesef geri dönüş alamıyoruz. Çünkü bizde malzemeler de dahil her şey artık çok pahalı. Malzemelerimizi kendimiz imal ederken de kendimiz yaparken de çok zorlanıyoruz. Mutfak, banyo, kapı ve diğer tüm işlerde anahtar teslimi iş yapıyoruz. Ama 10 müşteriden 9’u dönüş yapamıyor. Son müşteri de kendi bütçesine uygun olması için taksite bağlıyor” şeklinde dile getirdi.
Bu süreçte dükkanını kapatan Köroğlu, “Pandemi dönemi daha iyiydi. Herkes evine kapanmıştı, işlerimiz yine de iyi gidiyordu. Ama bugün pandemi dönemi yok. Herkes dışarıda olduğu halde ekonomik durumlar daha da kötü. Kimse sipariş veremiyor, onlar alamayınca bizler de malzeme satamıyoruz. Dükkanım olmadığı için dışarıdan herhangi bir iş alabilirsem arkadaşlarla birlikte yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
15 personelden 4'e düştüler
Dededen gelme 3 kuşak mobilya imalatı yaptıklarını anlatan ve ilk yıllarda 15 personelle çalışırken şimdi 4 personele düştüklerini anlatan Halil Yıldız da “Giderek küçüldük. Eskiden üç atölyemiz varken artık tek atölye ile idare ediyoruz. Hiçbir şey iyi gitmiyor. Piyasa da ölmüş durumda. Para yok, herkes parayı altına, dolara ve faize yatırıyor. Kimse iş yaptırmak istemiyor. Malzemelerin fiyatları sık sık değişiyor. Her gün yeni bir fiyat listesiyle karşılaşıyoruz. Bizler de haliyle malzemelerimizi almakta zorlanıyoruz” dedi.
Fiyatlar durmuyor
İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan ise “Pandemide sektör olarak iyiydik. Çünkü herkes evine kapanınca evlerindeki eksikliği gördüler, onları tamamlamak için sipariş verdiler. Ama şu anda ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik şartlara baktığımızda tüm sektörlerde olduğu gibi bizlerde de alım gücünde bayağı bir düşme var. Bunun sebepleri arasında dolar mevzusu vardı. Dolar yükseldiğinde ham madde fiyatları da yükselirdi. Şu anda dolar yerinde dursa da ham madde fiyatları yerinde durmuyor diye açıkladı.
Devletin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Özkoparan, “Esnafların da bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor. Toplum olarak biraz da doyumsuz olduk. Tüketim çok arttı. Biraz daha bu konuda sınırımızı koruyabilirsek kendimizi kontrol edebiliriz” diye konuştu.