30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nden sonra hükümet, kamu kurumlarının binalarını depreme karşı denetlemiş, depreme dayanıksız binaların yıkılması talimatını vermişti. Halihazırda derslik eksikliği olan İzmir’de de birçok okul binası yıkılmış ya da terk edilmişti. Yıkılan binaların büyük çoğunluğunun inşası ise “ödenek yetersizliği” nedeniyle gerçekleştirilememiş ve dolayısıyla binası depreme dayanıklı okullarda “ikili öğretim” başlamıştı. İkili öğretim dolayısıyla birçok öğrenci akşam 8’de dersten çıkar olmuş, veliler ve öğrenciler bu duruma tepki göstermişti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Valiliği, özellikle güvenlik sorunu olan bölgelerde okul çağındaki çocukların akşam saatlerinde dersten çıkmasını ve olası güvenlik sorunları engellemek için bir karar aldı. Karara göre, ikili öğretim gerçekleştirilen birçok okulda ders süreleri 5 dakika kısaltıldı. Eğitim-İŞ İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Barış Düdü, kararı İz Gazete’ye değerlendirdi.

‘Yüzlerce okul etkilendi’

Bu karardan yüzlerce okulun etkilendiğini aktaran Düdü, “İzmir’de ikili eğitim yapan ya da üst üste bindirilmiş okullar var. Daha önce lise artı lise olan okullar, bunların ders süreleri 30 dakikaya düşürüldü. 8’er saat ders olduğu için bu çocukların çıkışı akşam 8’i buluyordu. Yine lise artı ortaokullar da 30 dakikaya geçirildi. Yüzlerce okul bundan etkilendi” dedi.

‘Derslik eksikliği vardı’

Düdü, depremden önce de İzmir’de derslik eksikliği olduğunu ancak depremde hasar alan binaların yıkımıyla bu eksiğin arttığını, birçok okulda ikili eğitime geçildiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Deprem sonrası yapılan kontrollerde yıkılıp yeniden yapılan okullar var. Bu okulların yapım süreleri uzuyor, bir an önce bunların yapılması gerekiyor. Hala yapımına başlanmayan onlarca okul var. Ödenek yetersizliği olduğu ifade ediliyor, kiminin arsa sorunu olduğu söyleniyor. Aslında net de değil durum. İzmir’de tek sorun yıkılan okullar değil derslik yetersizliği de var. Öğrencilerimizin sayısını mevcut derslik sayısı kurtarmıyor.”

‘Olumlu ve olumsuz yanları olacak’

Düdü, alınan kararın yaratacağı etkileri değerlendirirken hem olumlu hem olumsuz yanları olacak ifadelerini kullanarak, “Bu durumun olumsuz yanları olduğu gibi olumlu yanları da var. Mesela güvenlik sorunu olan yerlerimiz var. Buralarda çocuklarımız okul eksikliğinden dolayı geç çıkıyorlardı, buralarda maalesef çeşitli güvenlik sorunları var. Bu aslında bu okullarda hem öğretmenlerin hem velilerin talebiydi. Bu talebi karşılayabilmek amacıyla ders sürelerini 5 dakika kısalttılar. Çocukların tabi ki ders süreleri düşmüş oluyor. Öğretmenlerimiz çeşitli tedbirler alırlar ancak asıl sorun, üzerine gitmemiz gereken şey yeni okulların inşaatının hızla yapılması. Yıkımı gerçekleştirilen okulların hızla yapılması lazım. Bu tür planlamalar yapılırken de tüm bileşenler bu sürece dahil edilmelidir” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA