Asklepion, Antik Yunanistan'da tıp tanrısı Asklepios adına kutsanmış şifa tapınağıydı. Bu tapınaklar, hastaların ister tedavi ister bir çeşit şifa olsun, ister ruhsal ister fiziksel olsun, ziyaret edeceği bir yerdi.
Asklepion adını Sağlık Tanrısı Asklepios'tan alır. Hikayeye göre Sağlık Tanrısı Apollon ile Koronis adlı bir perinin çocuğudur. Asklepios'un ölüleri dirilttiği düşünülür. Zeus bu duruma tepki gösterir ve Asklepios'ü öldürür. Bu olaydan sonra Asklepios adına çok sayıda tapınak yapılır. Günümüzde ayakta kalan tek tapınak ise Bergama'da bulunur.
Modern tıbbın ve eczacılığın merkezi olan ve antik çağın en büyük sağlık yurdu olan Bergama Asklepion’u, İ.Ö. 4yy’de Sağlık Tanrısı Asklepios’a adanarak yapılmış ve İ.S. IV. yüzyıla kadar ünlü bir tedavi merkezi olarak etkinliğini sürdürmüştür.
Bergama Asklepion ‘u Galenos gibi ünlü hekimlerinin yetiştiği bir tıp okuludur ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesidir.
Üç temel öğe olan perhiz, sıcak ve soğuk banyo ile beden hareketlerinden oluşan tedavi şekillerinin yanında buluntulardan, küçük operasyonlarında yapıldığı anlaşılan Asklepion’da ilaçla, şifalı bitkilerle, müzikle, su sesi, telkin ve rüya tabirlerine dayalı psikoterapi, çamur ve güneş banyolarıyla tedavi yöntemleri uygulanırdı.
Asklepion’un günümüze kalan kalıntıları M.S II.yy.da Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan düzenlemelere aittir. Asklepieion, kuruluş tarihinden daha erken dönemlerde de kutsal alan olma özelliğini göstermektedir. Ancak gelişimi M.Ö IV.yy.dan itibaren başlar.
Kutsal Alana giriş Vİa Tecta denilen 1 km uzunluğunda üstü örtülü ve son bölümü sütunlu yol şeklinde olan kutsal yol ile sağlanmaktaydı. Yol bitiminde anıtsal giriş (propylon) , girişin sağında kütüphane salonu, girişin solunda ise Zeus Asklepios’a adanmış tapınak yer alır. Anıtsal girişten sonra büyük şölen avlusu bulunur. Avlunun kuzey, güney ve batı yönleri sütunlu galeriler ile çevrilidir. Kuzeybatı köşesine bitişik 3.500 kişilik tiyatrosu, batı galerisinde batıya doğru genişletilen galerisi,güneyinde büyük (ziyafet) salonu ve güney köşesinde latrinler (tuvalet) bulunmaktadır. Avlunun güneydoğu köşesinde ise alt yuvarlak yapı denilen tedavi binası yer almaktadır.
Büyük avlunun batı kısmında kutsal su kaynakları, erken döneme ait tapınak ve uyku odalarının temel kalıntıları mevcuttur.
Asklepion örenyeri nerede?
Asklepion örenyeri İzmir'in Bergama ilçesinde yer alıyor.
Bergama Asklepion kaça kadar açık?
Asklepion her gün ziyaretçiler için açıktır. Açılış saati 08:30, kapanış saati ise 20:00 olarak biliniyor.
Asklepion Bergama'da müze kart geçerli mi? Asklepion giriş ücreti
Sesli rehberlik hizmetinin yer aldığı Asklepion örenyerini Müzekart ile gezebilirsiniz.