Havaların soğumaya başlaması ile birlikte vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de kuru öksürük oluyor. Peki kuru öksürük nedir? Kuru öksürüğe ne iyi gelir?

Kuru öksürük nedir?

Mukus içermeyen öksürük türü, kuru öksürük olarak isimlendirilir. Boğazın gerisinde rahatsız edici bir his ile birlikte tetiklenen bu öksürük formu, oldukça rahatsız edici ataklar şeklinde seyredebilir. Kuru öksürüğün nedenlerinin başında üst solunum yolu enfeksiyonları gelir. Kuru öksürüğün kontrol altına alınması bazen oldukça zordur. Hem yetişkin hem de çocuk hastalarda enfeksiyonun iyileşmesinin ardından kuru öksürük şikayeti birkaç hafta boyunca devam edebilir. Enfeksiyon hastalıkları dışında larenjit, boğaz enfeksiyonu, bademcik iltihabı, sinüzit, alerjiler ve reflü gibi durumlar da kuru öksürük nedenleri arasında yer alır.

Kuru öksürük neden olur?

Öksürük refleksinin tetiklenmesine neden olabilen pek çok farklı durum mevcuttur. Gıda tüketimi sırasında besin veya sıvı partiküllerinin hava yolları ile temas etmesi, öksürüğün en sık nedenidir.

Kuru öksürüğe nedenleri şöyle sıralanabilir.

-Geniz akıntısı
-Astım
-Sigara kullanımı
-Mukoza tabakasında kuruluk
-Solunum yolu alerjileri
-Akciğer mantarı
-KOAH
-Akciğer kanseri
-Tüberküloz

Kuru öksürüğe ne iyi gelir?

-Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır.

-Geniz akıntısı nedeniyle ortaya çıkan öksürükte bol sıvı tüketimi akıntının yoğunluğunu azaltarak tahriş edici özelliğini minimum seviyeye indirir. Yine bol sıvı alımı öksürüğün diğer bir nedeni olan kış aylarında mukoza membranlarında gelişebilecek kuruluğu da önler.

-Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar.

-Parfümler ve kokulu banyo spreyleri gibi kapalı alan hava kirleticilerinin kullanımından kaçınmak öksürüğün kontrolüne yardım edebilir.

-Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur.

-Kalorifere ıslak havlu koyarak ya da buhar makinesi ile oda havasını nemlendirmek yardımcı olabilir.

Muhabir: Orçun BULDAÇ