Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) tarafından 17-18 Kasım tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilecek 6. Sivil Sesler Festivali’nin tanıtım toplantısı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi Tarihi Havagazı Yerleşkesi’nde gerçekleşti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve STGM Yönetim Kurulu Üyesi Nazik Işık’ın da katıldığı toplantıda, STGM İletişim Koordinatörü Meltem Çolak ile İletişim Sorumlusu Ezgi Karataş, festival hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

Dayanışma güçlenecek

Türkiye’nin 42 kentinden 200’e yakın sivil toplum örgütü ve 600’ü aşkın katılımcının yer alacağı Sivil Sesler Festivali bu yıl ‘Dayanışma Güçlendirir’ temasıyla düzenlenecek. Kültürpark’ta iki gün boyunca; farklı dayanışma ve iyileştirme deneyimlerini görmek, tanımak, ilham almak için çeşitli atölyeler, etkinlikler ve performanslar olacak.

Hayal gerçekleşiyor

Sivil toplum örgütlerinin önemini vurgulayan STGM Yönetim Kurulu Üyesi Nazik Işık, “Uzun bir çalışma neticesinde bu noktaya geldik. İlk festivalimizi İstanbul’da yaptık, o zaman daha küçük bir yapıydı. Bir gün İzmir’de de olacak diye hayal etmiştim. O hayal bu Cuma itibariyle gerçekleşiyor. O günden bugüne büyüyerek geldik. Bu sivil toplumun gücü ve ilerleyişiyle de alakalı. Bu süreçte emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hak temelli sivil toplum örgütlenmeleri demokrasinin asıl gücü ve talep edicisi. Türkiye’de de durum dünyadan farksız. Farklı olan sadece Türkiye’de çok meşakkatli olması. Bunun aşılmasındaki en önemli varlık destek. Festival birbirimizi güçlendirme açısından önemli bir yer tutuyor. En güzel yanı da birbirinden farklı STK’ların bir araya gelip, tanışmasıdır” diye konuştu.

Hem etkinlik hem stantlar olacak

STGM İletişim Sorumlusu Ezgi Karataş ise, şunları söyledi: “Dünyanın daha iyi bir yer olmasını istiyoruz. Bunun için de çok çalışmak gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimlerle iş birliği anlamında bize çok destek sundu. Bu yıl festivalimize yoğun bir başvuru aldık. Festivalde 42 farklı kentten 200’e yakın sivil toplum derneği bir araya gelecek. Festivalde hem etkinlikler hem de stantlar olacak. Yeni iş birliklerini nasıl yapacaklarına dair bir alan açmak istedik. Bu sene festivalde afet bölgesinde faaliyet gösteren örgütler konuğumuz olacak. Festival ‘Krizler Çağında Sivil Toplum ve Dayanışma’ adlı oturum ile başlayacak. Yaklaşık 50 tane etkinlik yapılacak. Sizleri aramızda görmek bizi çok mutlu edecek.”

Festivalde neler var?

Bu yıl festival ‘Krizler Çağında Sivil Toplum ve Dayanışma’ oturumuyla açılacak. Oturumda dayanışmanın nasıl güçlendirilebileceği, toplumsal tabanının nasıl genişletebileceği, coğrafi ve beşeri sınırların nasıl aşılabileceği, yeni ve yaratıcı dayanışma deneyimlerinin neler olabileceğini sorularına, kültür sanat, deprem dayanışması ve kadın örgütlenmelerinden temsilcilerin katılımıyla yanıt aranacak. Ana oturuma ek olarak farklı forumlarda da 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde çalışma yürüten sivil toplum örgütleri afetle mücadelede kendi deneyimlerini paylaşacak.

Festival programına https://www.sivilsesler.org/festival#program adresinden ulaşabilirsiniz.

Gizem TABAN ŞEBER

Muhabir/İzmir haberleri

Editör: Özlem Çimen Durmaz