Türkiye'nin birçok yerinde kar ve soğuk hava etkili olurken, İzmir'de ise sonbahar keyfi yaşanıyor. Sonbahar nedeniyle kuruyan yapraklar yerlere dökülürken, İzmirliler için ise harika bir manzara oluşturuyor.
Bu manzaralardan biri de İzmir'in gizli cenneti Derekahve'de görülüyor. Tire'de bulunan Derekahve, şehrin içinde huzuru bulmak, yürüyüş yapmak, oturup manzara eşliğinde bir kahve içmek isteyenlerin uğrak noktası oluyor.
Derekahve, 2000 yılında belediyenin yaptığı çevre düzenlemesi ile şimdiki görünümüne kavuşmuş.
Derekahve, özellikle Hıdrellez zamanı vatandaşın uğrak yeri olmuş. Tire'de vatandaşlar her yıl Hıdrellezi burada kutlamaya başlamış.
Derekahve'de bulunan Şemsimescid ve Ayazma'nın aynı binada alt alta imar edilmesi ise Tire'de dinler arasındaki uyumu gözler önüne seriyor.
Ayazma Kilisesinin hikayesi
Ortodoks Rum toplumunda görülen bir su kaynağı veya kuyu yanında kurulan küçük kiliselere "Ayazma" denir.
Ayazma kültürü aslında Hıristiyanlıktan öncesine dayanır. Hıristiyan inancında, Ayazma'da akan suyun isminin adandığı aziz veya azizenin gözyaşları olarak adlandırılır ve çok kutsaldır.
Derekahve semtinde bulunan ayazmanın yapı özelliklerine baktığımızda; V. yüzyılda yapıldığı anlaşılır. Mekan Bazilika yani; Hıristiyanlığa geçiş ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda Haç şeklinde yapılmış kilise tipindedir. Fakat günümüze bu mimari şekil korunamamıştır. Bina ilk taş ayazmalardandır, kareye yakın dikdörtgen tabanlı özelliğe sahiptir. Yapıda kapı ve pencerenin yerleştiği kasa, çerçeve bölümlerinde dekoratif malzeme olarak tuğla kullanılmıştır.
Ayazma 1922'ye kadar Rum Hıristiyan halkın vaftiz ve isim verme törenleri için kullandığı en önemli mabetlerdendi. Kiliseler doğu batı doğrultusunda yapıldıkları halde bu mekanın girişi kuzeye bakar. Kısa kenarda bir, uzun kenarda üç penceresi vardır. Gündönümünde (gece ve gündüzlerin dünyanın her tarafında birbirine eşit olduğu zaman) kapılar ve pencereler açıldığında ışık - gölge özelliğinden ayazmanın içinde haç şekli oluşmaktadır. Ayazma, kayalık zemine yapıldığı için depremlerden etkilenmemiştir.
Tire Hıristiyan Cemaati de İznik konsiline (Hıristiyan cemaatinin ileri gelen din adamlarının toplantısı) delege göndermiştir. İznik konsilinden sonra Meryem Ana Anadolu'nun son Anatanrıçası'nın adına Derekahve ayazması yapılmıştır. Bu ayazma Azize Meryem'e adanmıştır.
Meryem Ana, 44 yılında İsa'nın idamından sonra Kudüs'te barınamamış, Yahudilerden ve Romalılardan gördüğü baskılar üzerine Filistin'den Anadolu'ya göçmüştür. Hıristanlık'ın Babalık Dönemi (Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden İznik Konsülü'ne kadar olan süreye verilen isim) yazılarına göre Anadolu'ya geçen Hz. Meryem I. Yüzyılda Bülbül Dağı'na yerleşmeden önce iki yıl Derekahve mahallesinde kalmıştır. Arkaik Bizans metinlerinde bu mahalle Azize Meryem (Yukarı Meryemana) Mahallesi olarak anılır. Bu, Meryemana'nın Tire'deki varlığının en büyük maddi delillerindendir.
Derekahve'nin asıl önemi ise; Ayazma ve Şemsi Mescidi'nin üst üste inşa edilmiş olmasıdır.
Derekahve ismi mahalle içerisinden geçen Şükran Deresi'nden gelir.
Tire’ye nasıl gidilir?
Tire’ye İzmir’den ulaşmak için tercih edilebilecek pek çok alternatif ulaşım yöntemi mevcut. İzmir Otogarı ya da Gaziemir’den Tire’ye otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca Adnan Menderes Havalimanı’ndan Basmane-Denizli trenine binerek Torbalı’da inip Tire’ye aktarma yapabilirsin. Ancak rahat rahat gezmek istiyorsanız özel bir araçla gitmenizi tavsiye ederiz.