İzmir, Türk futbol tarihinde kendisine yer edinmiş en önemli şehirlerden biri. Futbol sahnesine iz bırakan birçok stadyuma ev sahipliği yapan bu şehirde bulunan yapılar kulüp taraftarları için adeta bir mabed niteliğinde.İzmir'de geçmişte ve günümüzde birçok köklü kulübün maçlarını oynadığı stadyum ise tarihi cumhuriyet öncesi döneme kadar uzanan Alsancak Stadyumu. Peki Alsancak Stadyumu nerededir? Alsancak Stadyumu'na nasıl gidilir?

Alsancak Stadyumu

Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu, önceki adıyla Alsancak Stadyumu,1929'da hizmete girmiştir. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2015'te yıkılan stadyum ve 2017-2021 yılları arasında yeniden inşa edildi. 1910'ların başında bölgede yaşayan Rumların takımı olan Panionios, o zamanlar maçlarını bu alanda oynamıştır. Panionios, Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bölgeyi terk etmek durumunda kalmıştır. Böylece İzmir Valiliği'ne kalan bu futbol alanı, 1929 yılında kapalı ve açık tribünlerin inşa edilmesiyle Alsancak Stadı adıyla tam anlamıyla bir futbol stadına dönüştürülmüştür. 1962'de resmî makamlar ile Altınordu arasında yapılan protokole göre Alsancak'taki 15.500 m2'lik Altınordu Halk Sahası'nın kamuya devredilmesi karşılığında, Alsancak Stadı'nın kullanım hakkının yarısı Altınordu FK'ye verildi. Stadyum, 2005'te Dünya Üniversite Yaz Oyunları öncesinde elden geçirilmiştir. 27 Mayıs 2014'te oynanan 2013-14 2. Lig play-off maçı, stadyum kapatılmadan önce gerçekleşen son maçtır.

Deprem riski sebebiyle yıkılarak yeniden inşa edildi

6 Ağustos 2014 tarihinde yapılan depreme dayanıklılık testi sonucunda stadın can güvenliği bakımından riskli çıkması dolayısıyla 20 Ağustos 2014 tarihinde alınan kararla stadyum kapatılmıştır. Bu durumdan sonra işletme hakkına sahip olan Altay kulübü kendi internet sitesinde karara tepki göstermiştir.

2015 yılının Mart ayında Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'ne talimat göndererek statta yıkım işlemlerinin başlamasını istedi. Yapılan açıklamada yıkımın ardından yeni projeye başlanacağını ve 2015-16 futbol sezonuna yetiştirileceği bildirilmiştir.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İzmir İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, 2015 yılının Nisan ayında yaptığı açıklamada stadın yıkımına başlanacağını ve tesisin 2015-16 sezonun ikinci yarısında maçların yeniden oynanmasına uygun hale geleceğini belirtti. Ancak yıkım çalışmalarına 2015 yılının Temmuz ayında başlanmış ve Eylül ayında sona ermiştir.

Yeni stadyumun temeli 9 Eylül 2017'de atıldı. 130 milyon lira maliyetle tamamlanan stadyumun resmî açılışı 26 Kasım 2021'de yapıldı ve yenilenen stadyuma Mustafa Denizli'nin adı verildi.

2021 yılında Altay ve Altınordu arasında geçen stat ismi tartışmalarına karşın, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Altay Spor Kulübü arasında 2000 yılında yapılan protokolle, Altay SK'nin stadyumdaki 49 yıllık kiralama sözleşmesinden vazgeçmesi karşılığında, stadyumun isminin "Altay Alsancak Stadyumu" olacağı açıklanmıştı. 

Stadyumda, kapasite koltuklu olarak 15.000'dir. Kuzey kale arkası yenileme çalışmasıyla yapılırken Güney kale arkasında ise tribün yoktur. Zemini hibrit çimdir. Stadyumun dış cephesinde siyah-beyaz renkler kullanılmıştır.

Alsancak Atatürk Stadyumu nerededir?

Alsancak Atatürk Stadyumu, İzmir'in Konak ilçesinde, Alsancak mahallesinde, Tarihi Alsancak Garı'nın hemen yanında konumlanıyor.

Alsancak Atatürk Stadyumu'na nasıl gidilir?

Alsancak Atatürk Stadyumu oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. Stadyuma ulaşım için dolmuş, otobüs, tramvay ve İZBAN gibi birçok seçenek bulunuyor. İZBAN'ı kullanarak Alsancak İstasyonu'nda indikten sonra kısa bir yürüyüşle stada ulaşabilirsiniz. Ayrıca tramvay ve otobüsle de Alsancak Gar durağında inip 5 dakikalık bir yürüme mesafesinin ardından Alsancak Stadyumu'na varabilirsiniz.

Özel aracıyla stada ulaşmak isteyenler için aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Oldukça merkezi bir konumda yer alan stadyuma haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturarak kolaylıkla varabilirsiniz.
 

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan