Semra İğtaç- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, deprem gerçeği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı İzmir Deprem Master Plan Çalıştayı, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi. Çalıştayda alanında uzman isimler, depremsellik, deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, çalıştayda yaptığı konuşmada Akdeniz'deki tsunami potansiyeline dikkat çekti. Yalçıner, “Akdeniz’de tsunami olmaz deniyordu ama biz İzmir depreminde tsunami örneğini verdik. Akdeniz, tarih boyunca en çok tsunaminin görüldüğü yerlerden biridir.Ege Denizi’nde Akdeniz’in ana basenine göre daha küçük tsunamiler bekleriz, ancak 30 Ekim 2020’de Sisam açıklarında ve Seferihisar kıyılarında yaşanan tsunami önemli hasarlara yol açtı. Bu olay, bizim için bir uyarı olmalı” dedi.
Çandarlı ve Aliağa körfezlerine dikkat!
Yalçıner, özellikle İzmir Körfezi ve sanayi tesislerinin bulunduğu Çandarlı ve Aliağa gibi bölgelerde tsunami araştırmalarının derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tsunami projesine atıfta bulunarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin devam eden projeleri sayesinde İzmir’in tsunamiye hazır hale getirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Çalıştayda, İzmir’in deprem ve tsunami risklerine karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekildi.