Semra İğtaç- İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk günümüzde savaşların cephelerde değil ekonomi ve ticaret üzerinden yürütüldüğünü vurguladı. Uzakdoğu ile Türkiye arasındaki navlunların 14 bin dolara kadar yükseldiğini belirten Öztürk, pandeminin etkileri azaldıkça navlun fiyatlarının normale dönmeye başladığını, ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail- Filistin savaşlarının yeni tehditler oluşturduğunu söyledi. Husilerin saldırıları nedeniyle gemilerin Kızıldeniz’den Akdeniz’e çıkmak yerine Ümit Burnu'na yönelip Afrika’yı dolaşmak zorunda kaldığını açıkladı. Bu durumun navlun fiyatlarını ve transit sürelerini artırdığını belirten Öztürk, günümüzde savaşların cephelerde değil, ekonomi ve ticaret üzerinden yürütüldüğünü, bu nedenle ticaret yolları ve koridorlarının büyük önem taşıdığını açıkladı.

Kruvaziyer Turizmi ve İzmir

Kruvaziyer turizmindeki yükselişin sevindirici olduğunu belirten Öztürk, kruvaziyer gemilerinin şehirlere getirisinin artması için bu gemilerin limanlarda bir gece de olsa konaklamasının faydalı olacağını, ancak kruvaziyer turizminin mantığı gereği bunun mümkün olmadığını vurguladı. Öztürk, “Bizim İzmir'i bir bütün olarak düşünmemiz lazım. İzmir'i, Karşıyaka, Kordon, Konak veya Kemeraltı diye ayıramazsınız. İzmir, İzmir'dir. Karşıyaka'ya giden turistler, Kemeraltı'na da gelebilir. Ancak bu gemiler bir gece konaklama yapabilseler, şehrimizde daha çok para harcayabilirlerdi. Fakat kruvaziyer turizminin mantığı gereği gemi rotaları ve zaman kısıtlamaları nedeniyle konaklamaların mümkün olmadığını vurguladı.

Altyapı Sorunları ve Çözümleri

“İzmir'in Tarihi Asansörü’nde otobüs otoparkı olmadığı için turistlerin sadece 10 dakika durabildiği” yönündeki sorumuza yanıt veren Öztürk, yerel yönetimlerin, turistlerin ilgisini çeken noktalara yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Öztürk, "Turisti biz nereye götüreceğiz? Turist neden hoşlanıyor? Nereyi görmek istiyor? Oraya yapılacak yatırımları hızlandırmak lazım. Sorunu görüyorsak tedavi etmeliyiz. En doğru tercihi yapmalıyız. Turistin eğilimini ölçerek yatırımları planlamalıyız. Turistler denizyoluyla geldikleri İzmir'e daha sonra defalarca gelebilirler. Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Fuarlar ve Tanıtım Çalışmaları

Öztürk, yıllarca dünya çapındaki kruvaziyer fuarlarına katılım gösterdiklerini ve İzmir'in limanlarını tanıtmaya devam ettiklerini belirtti. Bu çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını söyleyen Öztürk, "İzmir olarak bu pastada daha büyük bir parça almak için çalışacağız," dedi.

Muhabir: Semra İğtaç