İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sürdürülebilir bir çevre anlayışıyla atık yönetimini güçlendirmek için önemli bir adım attı. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın seçim vaatleri arasında yer alan Biyokömür Tesisi yeniden faaliyete geçirildi. Park ve bahçelerden çıkan yeşil atıklar, kompost ve biyokömüre dönüştürülerek İzmir’in yeşil alanlarında doğal gübre olarak kullanılıyor. Böylece, hem organik çeşitlilik artırılıyor hem de kentin karbon ayak izi azaltılıyor.
Doğaya geri kazandırılan atıklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Bornova’daki tesisinde budama atıkları, yapraklar, çim ve atölyelerden gelen talaş atıklarını kompost teknikleriyle işleyerek doğal gübre üretiyor. 5 bin metreküp hacminde organik ve inorganik madde, tekrar toprağa kazandırılıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisi Muzaffer Komutan, projeyle hem doğaya katkı sağlandığını hem de yeşil alanların sağlıklı gelişimine destek olunduğunu belirtti. Komutan, “Biyokömür tesisimizde talaş ve budak artıklarını işleyerek yılda 60 ton bitki kömürü, kompost üretimiyle de 4 bin metreküp organik gübre elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Karbon salınımı azalıyor
Biyokömür tesisinin sorumlusu Bilal Kaya, biyokömürün karbonu hapsederek atmosfere karbondioksit salınımını azalttığını vurguladı. Kaya, “Bu uygulamayla karbon ayak izimizi düşürüyor, topraktaki su ve mineralleri koruyarak ekosisteme katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.