İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası ile SGK İzmir İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile, emekli kartını gösteren tüm emekli vatandaşlar oda üyesi işletmelerden yüzde 10 oranında indirimden yararlanabilecek. Oda başkanı Doğan Kılıç ile SGK İl Müdürü Hidayet Baydilli arasında imzalanan protokol, yıl sonuna kadar geçerli olacak.

Esnaf sanatkarların toplumsal yaşamda dayanışmanın sembolü olduğunu hatırlatan İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç, ‘Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Özellikle emekli olan vatandaşlarımız büyük sıkıntılar yaşıyor. Böyle bir süreçte sorumluluk sahibi bir kesimin temsilcileri olarak biz de elimizi taşın altına sokmak istedik’ dedi.

Üç bin lokantada geçerli olacak

İzmir genelinde odaya kayıtlı 3 bin lokantanın emeklilere hizmet vermekten mutluluk duyacağını kaydeden Kılıç, ‘Yıl sonu protokol sona erince şartlara göre yenileyebiliriz. Emekliler oda üyesi lokantaları tercih etsinler. Emeklilik Kart larını ibraz etmeleri yeterli olacak, onları aileleriyle birlikte misafir etmekten mutluluk duyarız’ şeklinde konuştu.

Lokantalar pahalı değil

Bir süredir kamuoyunda oluşan haksız algılardan büyük üzüntü duyduklarını da belirten Başkan Kılıç, ‘Biz daha malzemeyi alırken vergi adaletsizliği yaşıyoruz. Kiralar uçtu. Lokantalarda ustalarımız bin 500 lira yevmiye ile çalışıyor. Tüm bu zorluklara rağmen işimizi yürütmeye çaba gösteriyoruz. Ancak bazıları lokantalar fahiş söylentilerini yaymaya çalışıyor, bu da bizi çok rahatsız ediyor. Tüm vatandaşlarımızı oda üyesi lokantalarımıza bekliyoruz, üyelerimizin kefili biziz. Herhangi bir olumsuzlukta tüketicinin muhatabı oda olacaktır’ dedi.

Kayıt dışı önlenmeli

Gıda sektöründe kayıtdışı çalışanlara karşı denetimlerin artırılmasını da isteyen Doğan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Özellikle şu dönem vergi toplama ihtiyacı duyan devlet, kayıtdışı denetimlere ağırlık vermeli. Bizim yetkilerimiz sınırlı. Bu tür çalışmalarla kayıt dışının önüne geçmeye çalışıyoruz. Dar gelirli vatandaşlar özellikle seyyar satılan gıda ürünlerine rağbet etmesin. Biz onlara indirimli hizmet vereceğiz. Üyemiz yüksek kiralarla işyeri açarak, istihdam yaratıyor, vergisini veriyor ancak kapısının önünde tavuk pilav, kokoreç, söğüş gibi tozun toprağın içinde açıkta gıda ürünü satanlar yüzünden mağdur oluyor. Bu toplum sağlığına da aykırı bir durum. Vatandaşlarımız da kendilerinin ve ailelerinin sağlığı için bunlara itibar etmesin’ 

Kaynak: BÜLTEN