Denizli'de yer alan Çivril Işıklı Gölü, balıkların yanı sıra kuşlara da ev sahipliği yaparak ziyaretçilerini büyülemektedir. Adeta eşsiz güzellikte bir tablo içerisinde hissedeceğiniz bir atmosfere sahip olan gölde birçok canlı yer almaktadır.  İşte detaylarıyla Denizli Çivril Işıklı Gölü...

Denizli'nin Çivril ilçesinde bulunan Işıklı Gölü, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında A Sınıfı Sulak Alan olarak kabul edilmiştir. Yaklaşık 800 metre rakıma sahip olan göl, 3500 hektar alanı kaplamaktadır. Çivril Işıklı Gölü, Büyük Menderes Nehri, Karanlık Dere ve Kuti Çayı tarafından beslenmektedir.

Doğudan gelen su kaynakları ile beslenen gölün doğu, batı ve güney kıyılarında yapılan setler nedeniyle su seviyesi yükselmiş ve sazlıklar azalmıştır. Çivril Işıklı Gölü, su kuşları için önemli bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Küçük Balaban, Alaca Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Bıyıklı Sumru, Akkanatlı Sumru ve Kır İncirkuşu, gölde kuluçkaya yatan türlerden bazılarıdır.

Kış aylarında gölde gözlenen su kuşları arasında Küçük Karabatak, Büyük Ak Balıkçıl, Sakarca Kazı, Boz Kaz, Çamurcun, Kılördek, Kepçel ve Batak Çulluğu bulunmaktadır. Ayrıca, Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı, Şah Kartal, Bıyıklı Doğan ve Ulu Doğan gibi yırtıcı kuşlar da bölgede kışlamaktadır. Akdağ’dan su içmeye gelen yaban domuzu ve geyikler de gölde gözlemlenmektedir.

Çivril Işıklı Gölü nerede?

Denizli ili Çivril Ovası üzerinde yer alan Işıklı Gölü ya da Çivril Gölü, Büyük Menderes Nehri'nin kaynağıdır. Yaz aylarında tarımsal sulama amacıyla kullanılan göl, derinliğinde yıllık 3 metreye varan değişiklikler göstermektedir. Doğal bir göl olmasına rağmen, su seviyesinin yükseldiği dönemlerde çevresindeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarını su baskınlarından korumak için Devlet Su İşleri tarafından etrafına yapılan bentlerle baraj gölüne dönüştürülmüştür. Güneybatısında yapılan düzenekle sular Büyük Menderes Nehri'ne aktarılır ve tarım alanlarının sulanmasında kullanılır. Günümüzde göl, sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri için değerlendirilmektedir. Ayrıca, kerevit vebasının 1984 sonbaharında Türkiye'de ilk görüldüğü yer olarak bilinmektedir.

Çivril Işıklı Gölü'ne nasıl gidilir?

Denizli-Ankara Karayolu'nu takip ederek 30 kilometre ilerleyip Kaklık Mahallesi'nden kuzey yönünde Denizli-Uşak Yoluna girerek 60 kilometre daha devam edenler, Çivril İlçesi'ne ulaşabilirler. Çivril'den kuzeydoğu yönünde yaklaşık 10 kilometre ilerleyerek Işıklı Mahallesi'ne varılır. Işıklı Gölü, Işıklı Mahallesi'nin 7 kilometre güneyinde yer alıyor. Ayrıca, Denizli otogarından Çivril'e ve Çivril'den de Işıklı Mahallesi'ne minibüs seferleri bulunmaktadır.

Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber Merkezi