İzmir'e çok yakın olan Aydın'ın Kuşadası ilçesi, turizm olarak da gelişmiş ilçelerden biri. Sadece yazın değil, diğer aylarda da ziyaret edebileceğiniz Kuşadası'nda gezebileceğiniz çok sayıda yer de bulunuyor. Peki Kuşadası'nda gezilecek yerler nereler? Sizin için derledik.
Kuşadası, 1413 yılında 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Bu tarihten sonra, şehir tamamen Türklerin elinde kalmış ve Türklerin yaptığı eserlerle dolmaya başlamıştır. Bunlardan bugünkü Kervansaray ve Kuşadası’nı çeviren surlar, Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Surlarla çevrili şehre o zaman ancak üç kapıdan girilebilmekteydi. Bu kapılardan bir tanesi, Barbaros Hayrettin Paşa Caddesi ile Kahramanlar Caddesi’ni birbirinden ayırmakta ve üst kısmı bugün Şehiriçi Trafik Bölge Amirliği olarak kullanılmaktadır. Diğer kapılar ise bugün mevcut değil.
Bizanslılar için önemli bir askeri üs görevini yapan Güvercinada, 1834 yılında büyük bir yenilenme görmüştür. “Kuşadası” adı bu kaleden gelmektedir.
Kuşadası, Kurtuluş Savaşı’nda 1919-1921 yılları arasında İtalya’nın, onların çekilmesiyle Yunanistan’ın işgaline girmiş ve 7 Eylül 1922′de düşman işgalinden kurtulmuştur.
Kuşadası'nde gezilecek yerler nereler?
Aslanlı Mağarası: Kirazlı Köyü’nde bulunan halkın Yaren dediği Aslanlı Mağarası, Kuşadası’nın gizli kalmış güzelliklerinden biridir.
Adını yakınlarında bulunan Yaren Dede mezarından aldığı söylenilmekte olup, dikitlerden biri oturan bir aslan görünümde olduğu için mağaraya “Aslanlı” da denilmiştir.
Yaklaşık 150 metre olan mağara, kısmen dikey, kısmen yatay tipinde ve kuru bir mağaradır. 60 derece eğimli bir inişi olan mağaraya, normal yoldan inilmediğinden bir ip yardımıyla inilebiliyor. Mağaranın duvarlarında küçük odalar oluşmuş ve tabanı hafif eğimli bir salon görünümündedir. Duvarlarda sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.
Ayayorgi manastırı: Dipburun yarımadasında, Koyunlu tepenin güneydoğusunda bulunan tarihi bir yapıttır. Kalıntıların, Bizans döneminden 19. YY’a kadar kullanılan bir manastıra ait olduğu düşünülmektedir. Kilise apsisinin üzerindeki aziz tasvirleri silik de olsa kısmen görülebilmektedir.
Neopolis (Yılancı Burnu): Güvercinada’nın güneyinde, denize uzanan ikinci bir yarımadadır, Antik çağlarda Ionlar tarafından kurulan Kuşadası’nın ilk yerleşim yerlerinden biridir. Halen deniz altında antik kent kalıntıları mevcuttur.
Güvercinada Kalesi: Güvercinada üzerinde Güvercinada Kalesi adında bir kaleye de ev sahipliği yapıyor. Tarihi Bizanslılar dönemine uzanan kale, Osmanlılar döneminde adanın yenilenmesi sırasında son şeklini almıştır. Güvercinada, o dönemlerde korsanlara karşı bir karakol vazifesi de görmüş ve bu nedenle de ‘Korsan Kalesi’ olarak anılmış. Güvercin Adası’nın en yüksek noktasında bulunan kule, muhafızların çevreyi gözetlemesi için kullanılmıştır.
Kale dışında bir de su sarnıcı bulunan Güvercinada’da günümüzde geniş bir çevre düzenlemesi yapılarak, adanın içinde kafeterya ve restoran hizmete açılmış durumdadır. Kuşadası’nın değerlerine ayrı bir güzellik katan Güvercinada, geceleri ışıklandırılıyor ve büyüleyici bir manzara ile kenti süslüyor.
Kale kapısı: Kale Kapısı, Kuşadası’nın simgelerinden biridir ve 17. yüzyılda Konevi Mehmet Paşa tarafından yaptırılan kent surlarının bir parçasıdır. Güney kapı olarak bilinen ve bir zamanlar üst katı karakol olarak kullanılan giriş bölümüdür. Kare planlı kule şeklindeki bu kapı, muhtemelen Osmanlı dönemindeki üç ana giriş kapısından biridir. Yerel bir inanışa göre bu kale kapısının altından geçenler bir daha Kuşadası’nı terk edemez ve Kuşadalı olurlar.
Günümüzde “Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Müzesi” olarak kullanılan, bozulmamış muhteşem yapıya sahip olan müze, bir kısmı dünyanın en küçük eseri olarak kabul edilen 40’ın üzerinde mikro minyatür sanat eserinin sergilenmesi için kullanılmaktadır.
17. yüzyılın eşsiz tarihi mekanı içinde bulunan ve dünyada türünün üçüncü örneği olan bu sergi merkezi iki yüz yıla aşkın bir ortamın modern sanatla buluşma deneyimini yaşamak isteyenler için haftanın yedi günü ziyarete açıktır.
İbramaki Sanat Galerisi: Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi, 19’uncu yüzyılın sonunda Kuşadası eşraflarından İbrahim Zeki Efendi tarafından inşa ettirilmiştir.
Kuşadası Belediyesi tarafından 2009 yılında restore ettirilmiştir. Kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere hizmete açılmış olup, İbramaki Sanat Galerisi, resim, fotoğraf, heykel, seramik sergileri, müzik ve şiir dinletileri, yaratıcı drama eğitimleri gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Geleneksel mimarisi ve konumu ile de dikkat çeken İbramaki Sanat Galerisi’nde yılda ortalama 400 etkinlik gerçekleştirilmektedir.
Kuşadası'nda gezebileceğiniz diğer yerler şöyle:
-SEYAKMER
-KUAKMER
-Çalıkuşu Kültür Evi
-Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
-Zeus Mağarası
-Pygela
-Dilek yarımadası büyük menderes milli parkı
-Panionion
-Anaia
-Kurşunlu manastırı
-Fındıklı kalesi