İzmir ili Güzelbahçe ilçesinde bardacık inciriyle meşhur Payamlı Köyü’nde bu yıl 10.’su düzenlenecek Bardacık Festivali için hazırlıklar tamamlandı.
10-11 Ağustos tarihinde düzenlenecek festival için kadınlar, bulunan bütün evlerin, kapı, pencere ve duvarlarını boyayarak köy A’dan Z’ye renklendirildi.
Festivale sayılı günler kala Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, festivalin ünlüler geçidi olacağını söyledi.
Organizasyonun ekonomik boyutuna da dikkat çeken Başkan Günay, ülke genelinde üretimin büyük yara aldığı bu dönemde yerel yönetimler olarak üreticileri destekleyerek gelir kapılarını artırıcı faaliyetler yaptıklarını söyledi.
Bu sene Bardacık Festivali çok farklı olacak
Festivalin ünlüler geçidi olacağını belirten Başkan Günay, şunları söyledi:
“Ayın 10-11’inde bu sene Bardacık Festivali’nin 10’unsunu yapacağız. Tüm Güzelbahçelileri, İzmirlileri festivale bekliyoruz. Ünlüler geçidi olacak. Bardacık Payamlı’ya has, nasıl bir Malatya'nın kayısısı varsa, Giresun'un fındığı varsa bardacığın da kendine has bir özelliği var. Yalnızca bu bölgede yetişen zaten tescilini de müracaat ettik, alıyoruz. Ayın 10’unda herkesi bekliyoruz. Festivalde köylerimizin doğal, kendi organik ürünlerini satıyorlar. Bizim kendi etkinliklerimiz var. Bardacık Festivali’yle ilgili bir yarışma yapıyoruz. Köylülerimiz burada kendi ürünlerini tanıtıyorlar. Kendi has yaptıkları ürünleri satıyorlar. Biz onlara katkı koyuyoruz. Jüri heyetinde çok sürpriz ünlülerimiz var. Bu sene Bardacık Festivali çok farklı olacak.”
Belediyeyle beraber ellerinde hiçbir ürün kalmıyor
Festivalde belediyenin de üreticilere maddi desteği olacağını belirten Başkan Günay, şu ifadeleri kullandı:
“Köylümüz 15 gündür hazırlanıyor. Ürünlerinin bir kısmını zaten burada satıyorlar. Ciddi de bir ekonomik gelir el elde ediyorlar. Bardacıklarının burada bir kısmını gelen vatandaşlarımıza satıyorlar. Bademlerini satıyorlar, salçalarını satıyorlar. Köylü emekçi kadınlarımızın ürettiği her şeyi o festival süresince burada iki günde hemen hemen tüketiyorlar. Kalanları da belediye olarak biz zaten köylümüzün yanındayız. Buradaki Payamlı Kooperatifi’nden biz de belediye olarak belli bir ürün alıp vatandaşlarımıza Güzelbahçe'de oturan, bardacık alamayanlara dağıtıyoruz. Onun için bu konuda Payamlı şanslı. Belediyeyle beraber ellerinde hiçbir ürün kalmıyor.”
Belediyeler olmadan olmaz
Festivalin köyün ekonomisine de ciddi katkısı olduğunu belirten Başkan Günay, ülkede üretimin önemli ölçüde azaldığı bu dönemde yerel yönetimlerin üretime verdiği desteğin önemine de vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Festivallerin tabii ki bir tanıtımı oluyor. Daha sonra burayı bilmeyenler köye geliyorlar. Köyden ürün alıyorlar. Köyde kahvaltı salonları var. Kahvaltı salonlarına geliyorlar. Köy ekmeği var, köy ekmeklerini almaya geliyorlar. Festival bir açıdan o köyü tanıtımı için çok iyi bir tanıtım reklamı oluyor. Bir de köylü buna hazırlanıyor. Salçasını yapıyor. ‘Festival var satacağım’ diyor. Yani ürettiğini satma yönünde bir gelir elde etmiş oluyor. Onun için de biz de buna ciddi anlamda bir destek oluyoruz belediye olarak. Zaten köylüyle beraber bunu önceden planlıyoruz. Biz de hazırlanıyoruz. Köylümüz de hazırlanıyor. Ayın 10-11’inde festivale gelen herkes bir şey almadan gitmiyor. O da köylümüzün bu seneki ekonomisine bir katkı olmuş oluyor. Belediyeler olmadan olmaz. Belediyeler olacak. Biz de bu konuda muhtarla, kooperatifle ve köylü kadınlarımızla festivale hazırlanıyoruz.”
Biz bunu markalaştırmaya da kararlıyız
Festivale ilişkin konuşan Payamlı Köyü Muhtarı Ali İrfan Kubilay, bardacık incirinin markalamasında kararlı olduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Bizim 10.’sunu düzenlediğimiz festivalimiz bardacık. Çok ayrıcalıklı bir meyve. Halkımıza sunacağız. Ve bütün İzmirli'yi davet ediyoruz. Ekonomik olarak çok büyük katkısı var. Bizim zaten ana gelirlerimizden bir tanesi incir, üzüm, zeytin. Hayvancılık bitti. Hayvancılığı bitirdiler. Bardacığın üzerinde özellikle duruyoruz. Yani biz bunu markalaştırmaya da kararlıyız. Yani bunu en iyi şekilde İzmir'e sunacağız.”
Hükümetten hiçbir destek almıyoruz
Üreticilerin hükümetten destek bulamadıklarını ve aradıkları desteği yerel yönetimde bulduklarını ifade eden Kubilay, şunları söyledi:
“Bu sene rekoltemiz daha evvel senelere göre daha eskiye göre az. İklim şartları bu işi bozdu. Yani aşağı yukarı rekoltemiz yarı yarıya düştü. Ama şu anda biz gene de yeterince ekonomik katkı sağlayacağına inanıyorum. Hükümetten hiçbir destek almıyoruz. Hiçbir desteğimiz yok. Biz ancak ve büyükşehir ve Güzelbahçe ilçemizin katkılarıyla ayakta duruyoruz.”