İzmir'in en meşhur yerlerinden biri de Tarihi Kemeraltı Çarşısı. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan çarşıda aradığınız birçok şeyi bulmanız mümkün. Peki Kemeraltı Çarşısı nerede? Kemeraltı Çarşı'nda gezilecek yerler nereler? Sizin için derledik

Kemeraltı'nın tarihçesi nedir?

1650-1670 yıllarından itibaren deniz kıyısının doldurulması ve yeni yerleşim alanları ile ticarethanelerin açılması ile oluşturulan Kemeraltı, 19. yüzyılda İzmir'in ticaret hayatının can noktası haline gelmiştir. Bu tarihi çarşı eski hanlar ve bedestenleri kapsamaktaydı. Çarşı demirciler, kömürcüler, çiviciler, baharatçılar ve saman pazarı gibi ticarethanelere ev sahipliği yapmakta ve her bir ticarethane grupları ayrı bölümlerde konumlanmaktaydı. Çarşı günümüzde hala ilk zamanlarından izler taşımaktadır. Bu nedenle yolunuz İzmir'e düşerse mutlaka ziyaret gerçekleştirmeyi unutmayın.

Kemeraltı'na nasıl gidilir?

Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan Kemeraltı, Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı çarşıdır. Çarşının konumunun merkezde olması nedeniyle ulaşımı oldukça kolaydır. İzmir Metrosu'nu kullanarak Konak veya Çankaya durağında inebilir Kemeraltı Çarşısı'na kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte konumu itibariyle merkezde yer alan çarşıya kolayca otobüs, tramvay ve vapurla da ulaşım sağlanabilmektedir. 

Kemeraltı'da gezilecek yerler

Tarihi çarşının girişinde 2016 yılında yapılan kazılarda, yaklaşık 1800 yıllık bir Roma hamamı açığa çıkarılmıştır. Çarşı'da inşa edilen günümüze ulaşmış en önemli eserlerden biri 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılan Kızlarağası Hanı'dır. Han içerisinde günümüzde daha çok kafeler ve hediyelik eşyalar satan işletmeler bulunmaktadır. Ayrıca Kemeraltı'nda yer alan bir diğer önemli hanlardan biri olan Piyaleoğlu Hanı ise 18. yüzyıllarda araç park yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Han içerisinde günümüzde kafeler ve sanat atölyeleri bulunmaktadır. Bunlar dışında semtte çok sayıda han inşa edilmiştir. Ayrıca pek çok tarihî sinagog yer almaktadır. Yani Kemeraltı Çarşısı denince akla ilk olarak alışveriş merkezi gelsede burada birçok görülmeye değer mekan mevcuttur. Kemeraltı, alışverişinizi tarihin eşsiz atmosferi içerisinde gerçekleştirmenize imkan sağlayacaktır. Çarşının en eski alışveriş alanlarından biri olan Havra sokağının en önemli özelliği ise yılın her mevsiminde her türlü meyve ve sebzenin bulunabilmesidir. İzmir'de yer alan oldukça karakterestik bir sokak olan Havra'yı eğer yolunuz düşerse muhakak ziyaret etmeyi unutmayın. Hanlar ve alışveriş mekanları haricinde Kemeraltı'nda ayrıca 1912 yılında faaliyete başlayan Milli kütüphane, ‘Milli’ ünvanlı tek sivil kütüphane ve Türkiye’nin en büyük 5 kütüphanesi içerisinde yer almaktadır. Bu hareketli ve tarihi çarşı 2018 yılından itibaren belirli saatlerde motorlu araçların girişine kapatılarak çarşı yayalaştırıldı. Ayrıca, Kemeraltı, 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihî Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.

Günümüzde Kemeraltı ne durumdadır?

Günümüzde İzmir'in önemli bir alışveriş merkezi hâline gelen Kemeraltı Çarşısı'nda, kubbeli bazı dükkânlar özelliğini korumuş olmalarına rağmen çoğunlukla modern iş merkezleri, mağazalar, kafeteryalar ve sinemalar burada toplanmıştır. Ayrıca Türk el sanatları örneklerini yansıtan seramiklere, çini panolara, ağaç eserlere, madeni eserlere, düz dokuma yaygıları ile halı ve kilimlerin satışının yapıldığı dükkânlar da Kemeraltı Çarşısı'nda bulunmaktadır. Daha önce Kemeraltı'nı ziyaret etmemiş fakat merak ediyorsanız mutlaka en kısa zamanda İzmir'e ziyaret gerçekleştirmenizi öneririz. Bunlar da ilginizi çekebilir;

Kaynak: HABER MERKEZİ