31 Mart'ta Türkiye yerel seçimler için sandığa gitti ve yeni yöneticilerini belirledi. İzmir'de de kazanan CHP'nin adayı Cemil Tugay oldu. Peki İzmir'i bugüne kadar kimler yönetti? İşte İzmir'in gelmiş geçmiş bütün belediye başkanları...

1-Osman Kibar 1963-1973 Adalet Partisi

İstanbul'da Fevziye Okulunu bitirdikten sonra, Robert Kolej'den mezun oldu. Altınordu Futbol takımını desteklemekteydi.

1930 yılında İzmir'de ticaret hayatına atıldı; zeytinyağı, sabun ve gliserin ticareti yaptı. 1 Aralık 1951'de, kurulmasında öncülük yaptığı Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda ilk başkanlığını üstlendi. 1946 yılında politikaya atıldı. Demokrat Parti'nin İzmir ve Ege kuruluşlarında görev aldı ve İzmir il Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1963 yılında Adalet Partisi'nden İzmir Belediye Başkanlığı'na seçildi, bu görevi dokuz yıl sürdürdü. Başkanlığı sırasında İkiçeşmelik, Hatay ve Mithat Paşa Caddeleri gibi İzmir'in ana yol güzergahlarını açtığı ve İzmir'in tüm yollarını asfaltlattığı için kendisine "Asfalt Osman" lakabı takıldı. Bu lakabın takılmasında da Yeni Asır muhabiri Necat Yada'nın "Kibardı, asfalt oldu" başlıklı haberi etkili oldu. Ayrıca İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve ihyası için Büyük Kanal projesini ilk tasarlayan da Kibar'dır.

4 Mart 1986'da kanser hastalığından öldü. İzmir'de pek çok okul, spor salonu, park, tünel ve vapura Osman Kibar adı verilmiştir.


2-İhsan Alyanak 1973-1980 CHP

İhsan Alyanak 1924 yılında İzmir'de doğdu. Gençlik yıllarında çeşitli branşlarda sprola ilgilendi ve boks sporunda millî takıma kadar yükseldi. Güreş ve Boks dallarında ulusal ve uluslararası hakem olarak müsabakalar yönetmiştir. 1971 Akdeniz Oyunları'nda Güreş ve Boks'ta takım halinde şampiyon olduğumuz dönemde Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından jübilesi yapılmış ve ödüllendirilmiştir. Altınordu Futbol takımını desteklemekteydi.  3 Mart 2008'de İzmir'de öldü. İzmir'de okul, bulvar, vapur vb. yanı sıra İhsan Alyanak mahallesine de adı verilmiştir. Adının verildiği bir vapur ise deniz fenerine çarparak Temmuz 2011'de batmıştır. Adını taşıyan yeni bir vapur İzmir'de seferlerine devam etmektedir.


3-Cahit Günay 1980-1983-Askeri

4-Ceyhan Demir 1983-1984 Askeri


3-Burhan Özfatura 1984-1989 Anavatan Partisi


ANAP’ın kuruluşundan sonra 1984’te yapılan ilk yerel seçimde ANAP adayı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandı. 1989 yılında Yüksel Çakmur karşısında seçimleri kaybetti. 1994 yılında bu sefer DYP adayı olarak yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 1999 yılında yapılan yerel seçimler ile başkanlığı ve bitmek üzere olan birçok projeyi halefine devretmiştir. Selefi olan eski başkanları, özellikle Yüksel Çakmur dönemini eleştirme üslubu nedeniyle eleştirilmiştir. Metro projesinin bitirilmesini DYP'nin 1995 seçimlerinde koz olarak kullanması ise olumsuz etki yapmıştır.

2007 yılında DYP ile ANAP'ın Demokrat Parti çatısında birleştirilme çabalarında, her iki partiden İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı yapmış olmasının ve her iki partide de etkin görev almış olmasının etkisiyle, etkin rol aldı.

Başkanlık döneminde özellikle Büyük Kanal Projesi ve Halkapınar - Üçyol metro hattı gibi İzmir'in kemikleşen sorunlarına karşı projelerde ilerlemeler sağladı. 15 Aralık 1986 tarihinde Tansaş İzmir Büyükşehir Belediyesi İç ve Dış Ticaret A.Ş. kurdu. 1996 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Tansaş hisselerinin %32.98'i halka açıldı. Sahil yolunu birleştirme projesi de vardı, ancak gerçekleştiremedi. Balçova'ya ve İzmir'e kazandırdığı Turkuvaz sahil alanı, İnciraltı'nda önemli bir kıyı düzenleme çalışmasının ilk adımıydı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nı 1999 seçimiyle devrettikten sonra, yıllar önceki mesleği yeminli mali müşavirliğe döndü. Belediye başkanlığı öncesinde de İzmir'in başarılı defterdarları arasındaydı. Evli ve üç çocuk babasıdır. Yeni Asır, Dünya, Ege Haber ve Türkiye gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

6-Yüksel Çakmur 1989-1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti

1969 yılında İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. İki dönem milletvekilliği ve bakanlık yaptıktan sonra da 1987 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

1971 yılında Buca Belediye Başkanı, 1973 ve 1977 genel seçimlerinde de İzmir'den milletvekili seçildi.

Bakanlar Kurulu'nda iki kez Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı. 1989 yerel seçiminde de, Başkan Burhan Özfatura'ya karşı kazanıp İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Başkanlığı, Özfatura'ya karşı kaybettiği 1994 yerel seçimlerine kadar sürdürdü.

Gençlik ve Spor Bakanlığı dönemlerinde, gençlere iş ve çalışma ortamı hazırlayan, boş zamanlarını değerlendirmelerine olanak tanıyan "Gençlik Kampanyaları" uygulamasını başlattı. İzmir'in hemen hemen tüm ilçelerine spor salonları, sahalar, yüzme havuzları, semt sahaları yaptırdı. Üniversite bulunan tüm illerde yurt açılmasını sağladı.

Belediye Başkanlığı döneminde de, Bayraklı'daki ilkel mezbahayı yıktırıp Buca Kaynaklar'daki entegre et tesislerini kurdu. 1600 otobüs alımını gerçekleştirdi. İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığını başlattı. Metro ihalesine ilk imzayı attı. Büyük Kanal Projesi ve TANSAŞ'ı geliştirdi.

7-Burhan Özfatura 1994-1999 Doğru Yol Parti

8-Ahmet Piriştina 1999-2003 Demokratik Sol Parti

Ahmet Piriştina (8 Nisan 1952, Buca, İzmir - 15 Haziran 2004, İzmir), Türk siyasetçi. 1999 ve 2004 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

Nisan 1952'de İzmir'in Buca ilçesinde doğdu. II. Dünya Savaşı sonrasında Kosova'dan göç etmiş Arnavut kökenli bir ailenin çocuğuydu. İlköğretimini Buca'da tamamlayan Piriştina, ortaokulu İzmir Saint Joseph'te, lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi ve Türkay Koleji'nde tamamladı. 1976 yılında eşi Mine Piriştina ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu ve bir kızı dünyaya geldi.

Oğlu Levent Piriştina, 2014 yerel seçimlerinde Buca Belediye Başkanı seçildi.

Ahmet Piriştina'nın siyasi macerası 1999 yerel seçimlerinde DSP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle yeni bir döneme girdi. Bu dönemde, kendisinden daha önce görev yapan büyükşehir belediye başkanlarınca başlatılan ve İzmir'i daha çağdaş bir konuma taşıyan İzmir Büyük Kanal Projesi, İzmir Kordonboyu Projesi ve İzmir Metrosu'nun M1 hattı gibi projeler, onun döneminde bitirildi ya da çalışmalar hızlandırıldı. Piriştina büyükşehir belediyesinin Fen İşleri bölümünün altyapısını kullanarak İzmir'deki birçok ilk ve orta dereceli okulun elden geçirilmesini sağlarken, Büyükşehir Belediyesine bağlı Eşrefpaşa Hastanesinin olanaklarıyla ilköğretim okullarında sağlık taraması yaptırdı. Sosyal güvencesi olmayan yoksul öğrencilerin ameliyat dahil tedavi masraflarını belediye bütçesinden ayrılan kaynakla gerçekleştirdi.

Ahmet Piriştina, "Değişim Sürecek" sloganıyla girdiği 28 Mart 2004 yerel seçimlerini 2003'te katıldığı CHP'nin adayı olarak ikinci kez ve %45'lik oy oranıyla kazandı. 15 Haziran 2004'te ani bir kalp krizi sonucu öldü. İzmir'lilerin de katıldığı Konak Meydanı'ndaki törenin ardından Aşağı Narlıdere mezarlığında defnedildi. Yerine CHP'ye mensup olan Bornova belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçilmiştir.

9-Ahmet Piriştina 2003-2004

10-Aziz Kocaoğlu 2004-2019 CHP

Aziz Kocaoğlu (d. 12 Eylül 1948, Erbaa, Tokat), Türk siyasetçidir. 2004-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevini üstlendi.

12 Eylül 1948 tarihinde Tokat'ın Erbaa ilçesinde doğdu. Belediyeci bir aileden gelen Kocaoğlu'nun babası Erbaa belediye başkanlığı, dedesi ise Tokat il genel meclisi üyeliği yapmıştır.  İlk ve orta öğrenimini Erbaa'da lise öğrenimini İstanbul ve Malatya'da tamamladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden (şimdiki adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) mezun oldu. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi’nden İşletme dalında yüksek lisans derecesi aldı.

Kocaoğlu 1975-1978 yılları arasında Ankara'da Türkiye Elektrik Kurumu'nda muhasebe uzmanı olarak çalıştı;  1978-1979 yılları arasında özel sektörde yöneticilik yaptı. 1979 yılında kendi işini kurdu. Ortak bir girişimle 1986 yılında toprak sanayii dalında çalışmaya başladı.

Sanayiciliğin ardından Seçkin Ticaret adında Beyaz Eşya Bayisi işleten Kocaoğlu, siyasi yaşamına CHP Gençlik Kolları’nda başladı, SODEP kurulduğunda bu partiye üye oldu. 2001-2003 döneminde CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcılığı yapan Kocaoğlu, 28 Mart 2004 seçiminde CHP’den Bornova Belediye Başkanı seçildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Piriştina'nın 2004 Haziranı'nda ani vefatı üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirildi.

Kocaoğlu 2009 Türkiye yerel seçimleri'nde tekrar CHP tarafından aday gösterildi. Bu seçimlerde CHP adayı olarak % 55 oy alarak 5 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Böylece Ahmet Piriştina'nın ölümü sonrası devraldığı büyükşehir belediye başkanlığı görevini, 2009 yerel seçimi sonrası ilk kez kazanmış oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde %49,6 oy alarak tekrar İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.

11-Tunç Soyer 2019-2024

Tunç Soyer, 13 Mayıs 1959 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası Nurettin Soyer, annesi Güneş Soyer'dir. Dedesi Priştine'den gelerek Ege'ye yerleşen Balkan Türklerinden biridir. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra Bornova Anadolu Lisesi'ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Biri İsviçre'deki Webster Üniversitesi'nde "Uluslararası İlişkiler" diğeri Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Avrupa Birliği" alanlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı.

2003 yılında Avrupa Birliği’nden İzmir'e temin edilebilecek mali kaynaklar konusunda hazırladığı raporunu dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya sundu ve Piriştina'nın teklifini kabul ederek Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanı olarak çalışmaya başladı. 2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası'nda dış ilişkiler müdürlüğü ve genel sekreter yardımcılığı yaptı. 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliği görevi verildi. 2009 ve 2014 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi. 2019 Türkiye yerel seçimlerine CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak katıldı ve %58 oyla başkan seçilerek 8 Nisan 2019'da göreve başladı. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Neptün Soyer ile 20 Şubat 1988  tarihinde evlendi, Duygu ve Defne adlı iki kız babasıdır.

12- Cemil Tugay 2024-görevde

Editör: Özlem Çimen Durmaz