İzmir'in adını dünyaya duyurmuş olan köyü Birgi geleneksel taş evleri ile de ilgi görüyor. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Birgi, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış.
Bir zamanlar Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan, zengin bir kültüre ve bir o kadar da etkileyici güzelliğe sahip olan Birgi, Bozdağların güney eteklerinde Ödemiş'e 9 km. uzaklıkta bulunuyor.
Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan Birgi 1426 yılında tamamen Osmanlı idaresine geçmiş. Birgi'de aynı zamanda dünyaca ünlü birçok bilim adamı yetişmiş.

1996 yılında tamamı SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Birgi, tarihi yapılarının yanı sıra geleneksel taş evleri ile de ilgi görüyor.
Ege mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen bir tarihi dokuya sahip olan Birgi, bunu korumayı başarmış köylerden biridir.
Birgi Köyü'ndeki evlerin zemin katları taş, üst kat ve tavanları ise ahşap bir şekilde yapılmış.
İki katlı olarak yapılmış olan evler, doğa ile iç içe uyumlu bir şekilde konumlandırılmış. Birgi Köyü'ndeki evlerin yapım şekli günümüzde nadir bulunan taş ustalığını ortaya koyuyor.
Yüksek taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap kapı, cumba ve pencereli tarihi Birgi Evleri daracık taş sokaklarda bir tablo gibi yükseliyor. Birgi’deki tarihi evlerin zemin katları geleneksel tarzda taş örme, üst katları ise tamamen ahşaptan yapılan ve içlerinde büyük köşk odaları yer alan konakları ve taş evleri ile görülesi bir yerdir.
Bölgenin doğal kaynakları olan kestane ağaçları ve killi Toprak Birgi mimarisinin temel unsurlarını oluşturuyor. Doğal taş ve ahşap malzemeler yazın serin kışın ise sıcak bir ortam sağlayarak enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor.
Aynı zamanda dar sokaklar da gölgelik alanlar yaratarak sıcak yaz günlerinde serinlik sağlıyor. Evlerin duvarlarında bulunan çiçekler, ağaçlandırma uygulaması ve avludaki bahçe konumlandırması da hem estetik bir görüntü sunuyor hem de iklimlendirmede önemli rol oynuyor.