İZSU Genel Müdürlüğü, Yarımada’da taşkınlara, kokuya ve kötü görüntüye neden olan derelerde temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Çeşme Ildırı’da bulunan ve antik dönemden günümüze gelen Aleon Deresi’nde 3 kamyon ile 3 bin 250 metre  temizlik yapıldı. Dereden 2 bin 125 ton atık toplandı. Dere yatağında bulunan rusubat, evsel atıklar ve dere kenarında bulunan sazlıklar temizlenerek suyun akışı rahatlatıldı. İZSU Genel Müdürlüğü Yarımada Dereler Birimi ekipleri ayrıca  son 6 ayda 402 derede 86 kilometre temizlik çalışması da yaptı.

Çalışmaları 4 mevsim boyunca sürdürüyoruz

İZSU İşletmeler 3. Bölge Daire Başkanlığı Yarımada Dereler Birimi Teknik Amiri Ayhan Şenoğlu, “4 mevsim boyunca dere temizlik çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca kış temizliğinde; dere deniz çıkış ağızları açılarak temizlenmekte ve dere hidrolik akarları sağlandı. Aleon Deresi’nde yapmış olduğumuz çalışma sayesinde derenin ekolojik yapısı korundu ve oluşabilecek taşkınları önlemeye yönelik tedbirler alındı” dedi.

Ildırı için büyük bir önem taşıyor

Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz ise, “Aleon deremizin temizlik faaliyetlerinden dolayı hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a hem de Çeşme Belediye Başkanımız Lal Denizli’ye çok teşekkür ediyorum. Deremiz M.Ö’lere dayanan bir dere olup Ildırı için büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde de tarımsal üretim yapan vatandaşlarımıza su sağlıyor. Yapılan çalışmalar ise daha temiz bir suyu kullanmamıza imkan veriyor. Deremizin yaz kış hiç suyu eksik olmaz. Dedelerimiz ve ninelerimizden süre gelen bir gelenek bu. Bu derenin suyu gür gür akar” şeklinde konuştu. 

Temizlik seferberliği

İZSU Genel Müdürlüğü Yarımada Dereler Birimi ayrıca sorumluluk sahasında bulunan tüm derelerde işletme imkanları ile bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarını da devam ettirdi. Bu kapsamda Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme, Karaburun ilçelerindeki dere yataklarında Haziran ayından itibaren 86 kilometre uzunluğunda temizlik çalışması yapıldı.

Tarihi bakımından Aleon

Aleon Deresi başlangıcındaki Antik döşeme ve su kemerleri derenin başlangıç kısmını oluşturan bölümdeki düzgün taş döşemelerinin Erythrai yerleşiminden kaldığı biliniyor. Bunlar Aleon deresinden tarlalara su vermek ve derenin akışını düzenlemek amacıyla ilk çağlarda yapıldı. Ildırı girişinde Aleon Deresi’nin denize döküldüğü yerin yaklaşık olarak on metre gerisinde ise şehre su getirmek amacıyla yapılmış su kemerleri bulunuyor.

Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ