Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bilim insanları, İzmir ve çevresindeki antik kentleri etkileyen depremleri araştırmak için 2023 yılında kazı çalışmalarına başladı. Çalışmaların yürütücülüğünü DEÜ arkeologlarından Doç. Dr. Barış Gür üstlenirken, Ayasuluk ve Metropolis Antik Kenti kazı başkanları da projeye destek veriyor. Ekip, özellikle Efes Fayı üzerinde yoğunlaşarak, antik dönemlerde meydana gelen depremlerin izlerini bulmayı ve bu depremlere neden olan fay hatlarını ortaya çıkarmayı hedefliyor. Böylece Efes’in kaç yılda bir büyük yıkıma uğradığı ve son yıkımdan ne kadar zaman geçtiği de belirlenmiş olacak.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada çalışmaların jeoloji, jeofizik ve arkeolojiyi kapsayan multidisipliner bir yaklaşımla yürütüldüğünü belirterek, “Deprem tehlike kaynaklarını ortaya çıkarıp, Efes gibi antik kentlerin bu depremlerden nasıl etkilendiğini anlamaya çalışıyoruz,” dedi.

Ayrıca, "Ayasuluk Söyleşileri" kapsamında önemli etkinlikler düzenlenecek. Dr. Mehmet Görgülü, 18 Eylül Çarşamba günü saat 19.00’da “Ayasuluk Kazısı ve İnsanın Biyokültürel Yolculuğu” başlıklı bir söyleşi yapacak. Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, 19 Eylül Perşembe günü saat 19.00’da “Selçuk Efes ve Çevresinin Deprem Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler” konulu bir konuşma gerçekleştirecek.

Muhabir: Semra İĞTAÇ